сряда, 15 януари 2014 г.

Век и четвърт работи часовникът на Градската художествена галерия в Силистра

Над 125 години е историята на градския часовник, разположен на най-високото място на един от архитектурните символи на град Силистра - Художествената галерия. Часовникът е монтиран върху високия купол и е производство на чешката фирма "Хайнц" - Прага. Той е с четири циферблата всеки с диаметър 1 метър, обърнати към една от посоките на света. Историческите факти сочат, че е завършен и заработил през 1886 година. За съжаление летописците от онова време не са оставили за поколенията нито датата, нито часа, кога за първи път е прокънтял мелодичният му звън.
Интересно, оригинално и сложно е устройството на тази уникална емблема на нашия град. Той е механичен, работи с верига и две противоположни тежести, всяка от които е 50 - килограмова, а височината на механизма от машината до циферблата е 12 метра. Едно навиване на механизма е достатъчно часовникът да работи три денонощия. Повече от столетие еднометровото махало прецизира времето с 10 - килограмов диск. На всеки кръгъл час от този часовник силистренци разбират колко точно е часът, в зависимост от броя на ударите на специално монтираната камбана. Часовникът е издържал на земетресенията през 1977 и 1990 година, независимо че сградата се е понапукала тук-там.
В докладна записка от 1957 година секретаря на ГНС Георги Кирилов моли за отпускане на финансови средства за поправка на часовника, който не работел от румънско време (т.е. след 1940 г.). Силистренският работник от Околийския промкомбинат Иван Кръстев приспособил части и привел в изправност часовника. Но след някоя и друга година той отново спира. По време на кметуването си Калин Георгиев в периода 1966 - 1968 г. той вика майстор часовникар от Пловдив, който ремонтира часовниковия механизъм, за да заработи отново. В последните години се поддържаше от местния часовникар Хосеп Апрахамян /Хопчо/, преди да се пресели във Варна.


По материал на АРТ Силистра, снимки: Марин Минев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар