четвъртък, 9 януари 2014 г.

Конкурсът за детски рисунки в чест на зимната олимпиада в Сочи приключва с изложба в Силистра
9/1/2014

Народно читалище „Доростол 1870“ – Силистра и Фондация „Ян Бибиян“ са в основата на националния конкурс „Бялата олимпиада в детските очи – SOCHI, 2014“, съобщи Маргарита Любомирова, предсeдател на читалищното настоятелство. Той е в процес на приключване, тъй като в ход е определянето на 30-те наградени сред авторите на над 550 творби, представени от участници от повече от 30 населени места – 14 центрове на области, други 10 града и още толкова села, вкл. от Украйна.
Жури в състав: Йордан Колев (директор на ГХГ-Силистра, председател), Димитър Златев и Вихрен Иванов – художници и преподаватели по изобразително изкуство, оценява участниците в жанровете живопис, графика и приложно изкуство, както и в няколко възрастови групи. Проявата е под патронажа на проф. Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта на Република България, и на посолството на Русия в България. Конкурсът се провежда със съдействието на г-н Насуф Насуф, областен управител на Силистра. Целта е да се провокира интерес у подрастващите към олимпийските игри като форма на общуване в световен мащаб и конкретно към зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

Наградените творби ще бъдат подредени в национална изложба в един от салоните на Градска художествена галерия – Силистра, като най-добрите ще бъдат наградени на официална церемония в края на м. януари. Над 600 рисунки от цялата страна, както от диаспората на българите в Сърбия и Румъния, пратиха децата, участници в националния конкурс „Олимпиадата в детските очи – Пекин, 2008“, проведен отново от Фондация „Ян Бибиян“. (Настоящата проява е посветена на нейния покоен председател Кръстьо Младенов.) Над 40 от рисунките гостуваха на олимпиадата в китайската столица. Подобен конкурс бе проведен и 4 години по-късно в чест на олимпийските игри в Лондон през лятото на 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар