петък, 24 януари 2014 г.

Силистренец на 70 години рецитира на един дъх свои разкази пред публика, строи чешми и играе в "сражения"

          Силистренецът Иван Колев, който наскоро навърши достолепните 70 години, изрецитира за близо час свой разказ, писан преди години и влязъл сред творбите му в книгата "Откровение", от която е дарил на Регионалната библиотека "Партений Павлович" в крайдунавския град. В зала "Диоген Вичев" бе проявата, чрез която авторът, дългогодишен пожарникар в театъра в Силистра, показа добра памет и завидни способности на декламатор и актьор. Той изкара целия си моноспектакъл без суфльор и запъване пред текста. Единствено дългогодишната учителка Керанка Ангелова и библиотекарката Светла Ангелова участваха, изпълнявайки от място роли на две от второстепенните героини
               Разказът ни връща 100 години назад в Алфатарския край  преди двете тогавашни войни и зад привидно битовите елементи се крият човешки съдби, любов, благородство, романтика, тъга и накрая признания като в латиноамерикански сериал. За да стане ясно, че мъжката дружба се родее с женските уговорки в името на приятелството, продължаването на рода и устройването на вид отношения, благодарение на които хора като Иван, Добри, Богдана и др. успяват да изживеят живота си в сговор, отивайки си чисти пред Бога. И всичко това в името на дете, което трябва да се роди с любов и независимо кои са родителите, да бъде възпитано в естествени за човешката ни природа добродетели. 
          Заради самопредизвикателството си авторът и изпълнител на разкази, председателят на клуба "Родно Лудогорие" получи заслужено внимание от директора на библиотеката Нели Стоилова, задочно послание от зам. областния управител Вяра Емилова, лично от Маргарита Димитрова, представител за Тутракан на КПД "Родно Лудогорие", както и от мнозина от присъстващите на рецитала.
             Театралната изява на Иван Колев не е първата по рода си в неговото обществено присъствие. Той е автор на две чешми, както и основен герой в едно от "сраженията" в похода "По стъпките на Таньо войвода". "И идва мигът за възстановката на второто сражение на четата край село Светлен. Сражение без дубли и ето първият убит - Гено Гроша, когото повече от 20 години играе пожарникарят и писател Иван Колев от Силистра", както писахме през юни м„г. също във "Версинаж". Негови рецитаторски изяви са познати в различни училища на Силистра, вкл. в Земеделската гимназия "Добруджа".

Няма коментари:

Публикуване на коментар