петък, 24 януари 2014 г.

Традиционната среща с посланика на РФ у нас Юрий Исаков на българи, възпитаници на висши учебни заведения в Русия и ОНД


    В навечерието на празника на студентите Татянин ден (25 януари) се състоя традиционната среща на възпитаниците на висшите учебни заведения в Русия и ОНД българи с посланика на РФ у нас Юрий Исаков. Вечерта беше водена от и. д. председателя на СБЖ Снежана ТодороваТя сподели, че присъстващите в залата ги обединява това, че са получили образованието си в Русия и бившия Съветски съюз. Организатор беше дружество „Найден Геров” на училите и специализиралите в Русия и бившите съветски републики, а домакин – РКИЦ.  
     Близо час отдели посланик Исаков, за да сподели какво се е случило в Русия през изминалата година и какво предстои през 2014-та. Според него страната преминава през много трудни моменти, като не липсват и много положителни. Въпреки трудностите, рейтингът на Владимир Путин продължава да бъде висок и според последните социологически проучвания днес той се крепи на 65%. От друга страна, въпреки многото промени, Русия се нуждае от още значителни структурни реформи. 
      Акценти в анализа на Юрий Исаков бяха поставени върху това, че през тази година предстои вдигането на минималната работна заплата с 11,5%, ще нараснат и пенсиите. Дипломатът разказа подробно колко важна е Олимпиада в Сочи и че благодарение на нея в страната се е разкрила възможността за едно отлично развитие на професионалния спорт. Външната политика на Русия се крепи на самостоятелност, последователност, откритост и отстояване на интересите на РФ, която се стреми към многостранно сътрудничество. 
        Ако говорим за нашите приоритети във външната ни политика, ще спомена, че ЕС е нашият главен партньор”, каза Исаков. Според него Русия се опитва да се споразумее с ЕС, за едни по-дългосрочни отношения.Исаков не пропусна да спомене и за конфликта в Сирия, както и за случващото се в Украйна, където ситуацията е много сериозна. Дипломатът заяви, че неговата страна няма да изостави Украйна, като същевременно е на мнение, че не бива да има външна намеса в отношенията им. 
      Колкото до българо-руските отношения, той акцентира преди всичко на проекта „Южен поток”. Юрий Исаков подчерта, че „Южен поток” ще позволи да бъдат разкрити много работни места и че в него се влагат огромни инвестиции. По думите му все още не е затворена и страницата за АЕЦ „Белене”, но това е въпрос на бъдещи планове.Исаков добави, че през последните години много руски пенсионери започнали да закупуват жилища в България, което е добре за българската икономика, защото това е приток на живи пари в нея. 
     Дипломатът не пропусна да съобщи, че настоящата 2014-та година е Година на културата в Русия и изрази надеждата си, че в нея ще се включи и страната ни със свои проекти. Посланик Исаков каза, че между двете страни тече интензивен културен диалог, за което говорят предстоящите през тази година събития, като отбелязването на 135-годишнитата от установяването на дипломатически отношения, 70 г. от освещаването на Храм паметника „Св. Александър Невски” и годишнината от освещаването на Руската черква в София. На руския дипломат бяха задавани много въпроси, на които той отговори откровено и не по протокол.


снимка: Иван Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар