петък, 24 януари 2014 г.

Млади родолюбци със сайт bulgarianhistory.org


Марио Мишев и Иван Кънчев са създатели на сайта bulgarianhistory.org. Обединени са от патриотизма и любовта към българската история. Ето какво споделиха те специално за сайта на СБЖ:


Разкажете ни повече за bulgarianhistory.org. Какво място се опитвате да заемете на пазара? Към какви читатели е адресирано изданието?
Сайтът „Българска история“ се появи през октомври месец 2012 година. Първоначалната ни идея бе да създадем само фейсбук група със същото име, като не бяхме сигурни дали дори тя ще има успех. За няколко месеца обаче групата набра такава популярност, че се замислихме защо да не направим и сайт. Отне ни известно време да избистрим идеята и в крайна сметка през октомври, седем месеца след създаването на фейсбук групата, се появи и сайтът bulgarianhstory.org. В него се опитваме да публикуваме достъпни материали, които да разказват за миналото на народа ни, за забравените му и непознати герои и за невероятния му фолклор. С помощта на видео материали и клипове се опитваме да направим сайта едно интересно място и за младите – било то ученици или студенти.
А нещо повече вас, хората зад компютъра, и зад историческите редове? 
Хората, които стоим зад тази идея и реализацията й сме приятели от детските си години и всички сме на възраст 21-20 години. В момента сме студенти – всеки различна специалност, като интересното е, че никой не изучава история. Ядрото на екипа в момента се състои от 5 души. От скоро в писането на материали, корекцията им и създаването на колажи ни помагат и още десетина-петнадесет човека, защото, ако искаш да се развиваш трябва да се отваряш към нови хора, подкрепящи каузата. Само така ще успяваме да вдигаме качеството на публикациите в сайта постоянно.
Как у вас пламна искрата на родолюбието и желанието да учите младите на българска история? 

Българската история е важна, истински важна. Днес повече от всякога се нуждаем от национално самочувствие и увереност. Освен всичко друго ние сме късметлии, че сме се родили българи, защото нашата историята е толкова дълга, че в нея има от всичко по много – и героични събития, и трагедии, и преврати. Трябва да се вгледаме в нея и да извлечем поуката – и от грешките, и от успехите ни. А и в крайна сметка българската история е историята на всеки един от нас, тъй като по време на Първата световна война малка България има най-голямата войска в света на глава от населението, което прави така, че на практика всеки мъж в дееспособна възраст е бил на фронта. Именно това разказваме и се опитваме да предадем на нашите връстници – че българската история е нещо много повече от онази скучна наука, която често бива свързвана само с цифри и факти.
Какви са критериите за подбор, които bulgarianhistory.org. използва при публикуване на материали с историческа тематика и журналистически привкус? Всъщност bulgarianhistory не е само онлайн списание или сайт за и всякакви популярни и исторически факти на едно място. Вие сте и проект. Разкажете за него. 
Покрай създаването, поддръжката и развитието на сайта ние стартирахме и много инициативи, чрез които се опитваме да излезем извън онлайн пространството. През ноември 2012 година се отправихме към Родопите по следите на един забравен герой – полковник Владимир Серафимов с желанието да заснемем късометражен филм за героя. Благодарение на огромното съдействие, което ни оказаха местните през месец февруари 2013 година филмът се появи на бял свят и бе последван от две прожекции – в София и в Смолян. През март пък дадохме началото на кампанията „Да обиколим българските училища“. Идеята и е проста – по покана на преподавател гостуваме в един учебен час по история, за да си поговорим с децата какво може да ни даде българската история и защо е ценно да я познаваме и да се гордеем с произхода си. От началото на обиколките сме посетили 25 училища в 22 градове и села. През лятото пък тръгнахме из Южна България в търсене на легенди и предания, които в момента показваме в поредицата „Легендите оживяват“. Тя представлява кратки 5-6 минутни клипове, в които е събрано всичко, което сме заснели за дадена легенда (интервю с разказвача, кадри от местността и тн.). Общо взето с всички тези наши инициативи искаме да покажем колко е важно да помним миналото и традициите си, за да можем да оцелеем днес.
Какво липсва на родните медии та да ни учат на повече любов към историята и поуките от нея? 
Липсва им желанието да показват положителнaта новина. Заливани сме ежедневно от информации за убийства, побоища и пияни и дрогирани деца. Да, факт е че живеем в трудни времена и моментното състояние на България е далеч от цветущо, но именно вглеждането само в негативното, преекспонирането му и ежедневното му коментиране е една от причините да сме се докарали до това положение. Трябва да спрем да бъдем толкова песимистични, трябва да повярваме, че и тук, в нашата мила България, ежедневно се случват хубави и положителни неща. За да се случи това медиите трябва да започнат да го показват.

В деня на Ботев написахте за Христо Ботев – героят, който даде всичко за България, вие какво давате за България и българското интернет пространство? 
Много е трудно човек да си даде самооценка. Знаем само едно – правим, това което е по силите ни и смятаме, че е правилно. Убедени сме, че няма да спрем да се занимаваме с това нещо, въпреки трудностите, които ежедневно срещаме, защото е крайно време да се събудим от националната летаргия, в която сме изпаднали.

А обективни ли са към историческите факти, споделяни в медиите? 

Историята се пише от победителите – това е известно на всички. В този ред на мисли, със сигурност често някои исторически факти са променяни при представянето им в медиите, за да обслужат нечии интереси. Това е неизбежно и не може да бъде спряно, но е желателно поне да бъде намалено.


Вашето пожелание съм читателите на История и СБЖ? 

Да четат, да помнят и да не се предават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар