понеделник, 13 януари 2014 г.

Нова контролна среща на Инициативния комитет за възстановяване на драматичния театър в Силистра с кмета на общината

           В писмо до кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов от името на Инициативния комитет за възстановяване на драматичния театър в Силистра е поискана среща относно публично поетия ангажимент за съфинансиране с Министерството на културата на бъдещ нов Драматично-куклен театър - Силистра. Тя е продължение на срещата, проведена преди месец с министъра на културата д-р Петър Стоянович при неговото гостуване в крайдунавския град. Както е известно тогава община Силистра, в лицето на кмета пое ангажимента да заложи 100 000 лв. в бюджета на общината за нуждите на възстановения театър, а министърът - да влезе в действие постановление на МС. 
          В писмото, подписано от Антон КУТЕВ, председател на Инициативния комитет, народен представител, се казва: "Уважаеми д-р Найденов, в края на 2013 г. по предложение на Инициативния комитет за възстановяване на драматичния театър в Силистра и в присъствие на неговите учредители се проведе обща среща на д-р Петър Стоянович, министър на културата на Република България, на председателя на Общинския съвет Димитър Генов и на Вас като едноличен представител на изпълнителната власт. На срещата стана ясно, че министерството на културата се ангажира да инициира и придвижи ПМС, с което да се възстанови драматичната театрална трупа в Силистра, благодарение на субсидия за нейното съществуване. Вие обявихте на обществеността, че приемате предложението на министъра и се ангажирате да осигурите необходимите средства за съфинансиране (100 000 лв) на дейността на театъра, за да възстанови предишния си вид.
         На заседанието на Общински съвет – Силистра през м. януари предстои да бъде гласуван бюджетът на община Силистра 2014 г., което е може би най-отговорният акт на представителите на местната власт. Рамката на бюджета ще бъде предложена на публично обсъждане, както изисква законодателството в страната. Предвид важността на въпроса и нашата съпричастност към него представители на Инициативния комитет имаме желание да се срещнем с Вас и Вашия екип, за да обсъдим на предварителен етап конкретното предложение в проекта за бюджет на общината в частта му за съфинансиране на театъра. Предлагаме срещата да се състои  в сградата на общинска администрация."
          Проверката показа, че срещата предшества обсъждането на бюджета на община Силистра - първо в публичен вариант на 20 януари, евентуално, както и после в залата на ОбС - Силистра, преди да бъде гласуван от местните народни избраници. Да припомним, че в далечната 1997 г. първо в Силистра при правителството на ОДС бе експериментирана възможността община и министерство (на културата) да съфинансират смесената форма на съществуване на един театър -
М-р Стоянович при посещението си в Силистра,
 снимката е от сайта на община Силистра
в случая Драматично куклен театър - Силистра, носещ името на възрожденеца Сава Доброплодни. 
     Това продължи до 2010 г., когато използването на "рецептата" бе прекратено, в резултат на което ДКТ - Силистра прекрати съществуването си, тъй като министерството при правителството на ГЕРБ реши, че в Силистра трябва да има само куклен театър, финансиран от държавата.
     Драматичният отдел бе превърнат в "отворена сцена" към новосъздадения Творческо-продуцентски център "Йордан Йовков" - Добрич. Така бе сложен край на 140-годишната театрална традиция в Силистра, през 70 години от които (след 1942 г.) в нашия град винаги е имало професионална трупа. При това винаги една от най-големите в страната, с най-много играни представления пред публика от 10 области на страната, предимно в Северна България. За разлика от Добрич, където от 20 годин няма театър, но той бе създаден на практика отново. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар