четвъртък, 4 януари 2018 г.

Кметица тръгва на работа с народна носия в знаковите дни от календара

Кметицата на село Шуменци, община Тутракан, г-жа Калина Михайлова, което през последните няколко десетилетия събира народни носии и други материални носители на знаците и традициите на българите от всички краища на страната, сподели най-новата си идея - да отива на работа и на публични събития в народна носия. 

Намеренията й са това да се случва във всички първи работни дни от седмицата, както и в знаковите за България дни - национални и официални празници, както и във важните за българина дати от календара. 

Идеята си тя посвещава на Българското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари 2018 и ще продължи до 30 юни 2018 г. Първата патриотична проява на представителката на в местното самоуправление ще е навръх Йордановден, когато в селото нейният съпруг отец Михаил от Русенска епархия ще проведе традиционния за Богоявление ритуал. 

Г-жа Михайлова осъществи преди няколко години ревю на народни костюми от богатата си колекция в Европейския парламент, после още на два пъти - в град Русе, където е учила, както и в Силистра - по покана на Ротари клуб Силистра, още и в Повово, Разградско. 

С нейно участие премина в крайдунавския град и областен център представянето на книгата "Богомилите - вечни и живи - пратеници от древността" на етнолога д-р Йордан Касабов. Своето родолюбиво дело инициаторката на инициативата е реализирала и чрез други форми - участия в народни събори и прояви като "Фестивал на мамалигата" в Нова Черна, "Гозбите на Добруджа" в Сребърна и много други. Облечени в народни носии бяха и почти всички гости на проведеното наскоро тройно юбилейно тържество на сем. Калина и Михаил Михайлови - и двамата на по 60 г., от които 40 години брак, както и 20 г. като свещеник за отеца. Не е изключено в края на периода на Българското председателство на Съвета на ЕС Калина Михайлова да представи в изложба празничните си моменти от премените си в духа на съхраненото в раклите на българките богатство.

1 коментар:

  1. С носии ,без носии,важното е да сме човеци.....иначе си е показност

    ОтговорИзтриване