петък, 12 януари 2018 г.

Размисли на пощальон ветеран в навечерието на 3-годишнината на Клуба на пощальоните в Силистра

Христо Христов е пощальон с 44-годишен стаж. Той е сред създателите на Клуб на пощальона в Силистра (в момента с около 30 души)q какъвто съществува от януари 2015 година, т.е. от 3 години насам.

След години на работа с чанта на рамо (в предишните години стандартът е бил с допустима тежест до 6-7 кг всяка). Впрочем познатите на предишните поколения кожени чанти са били факт до преди 20 години, после раздали по-обикновени, той си спомня за миналото, за отношенията между хората – вътре в службата, но и в обществото. Някога са се полагали дрехи, обувки, ризи, боти (т.нар. униформи отдавна не се дават).


 
Спомен има и за заплащането, като с добро можело да се похвалят работещите през 80-те години на миналия век – с твърдението, че тогава месечната заработка е стигала до 600-680 лева (за сравнение, примерно при 140 лева необлагаема минимална заплата в страната)

И не случайно при пенсиониране най-добрите години са се оказали в периода 1982-1985 години – друга е темата как това се е „обърнало“ при пенсионната реформата след 1997 г., но то се отнася не само за този бранш. За сравнение – сега заплатите на пощальоните гравитират около минималната РЗ за момента.

Някога в Силистра, когато е имало Станция на съобщенията, са работели 28 пощальони – сред тях в началото не е имало жени, понастоящем са 9 души в условия на ПТП станция (началството е в Плевен), какъвто е статутът впрочем също на Айдемир и на Калипетрово. Христо припомня, че и днес е активен ползвател на пощенските услуги – само за тази Нова година е пратил 51 писма, което означава, че и той получава на домашния си адрес писма с отговори.

И още откровения: „Имаше натовареност, нямаше кога да се скучае. В миналото имаше т.нар. опорни пунктове за съхранение на вестници – в зависимост от дните сме раздавали по 7-10 „връзки“ на ден. По-различно е било, когато влакът – най-често зимата, не е пристигал в съответния ден, или самолетът също (от 1974 до 1991 г.).

Тогава е ставало „натрупване“ на преса – случвало се и по цяла седмица в общия куп да има всекидневници от 5-6 дати едновременно. И тогава „нормата“ за раздаване е ставала в пъти повече (бел. – голям е бил и броят на вестниците на руски език, сред тях и за деца, както и списания)“.

Помни се още, че навремето т.нар. военна поща е била безплатна за подателите; известията за смърт от чужбина били с черен кант; имало е и проверка със специална апаратура на писмата – на случаен принцип (бел.-както и отделно вероятно на наблюдаваните от службите хора). Имало е в един период от време много съвременни машини, внесени от ГДР, за маркиране на входяща и изходяща кореспонденция (от двете страни), после ги заменили с други от САЩ, но и те са махнати с времето.

В някои периоди през годината – като около Нова година, например, на клеймоване са подлежали по 50-60 чувала писма на един път, от които болшинството са картички, разбира се. Имало е адресати с по 15-20 писма на ден. С уговорката, че се е случвало в някои години 2 плика да струват общо 5 ст. – съществували са дори оферти за 20 обикновени бели пликове общо за 50-60 ст.

Повод и за съждението на пощальона ветеран: „Каквато и техника да излезе, това, което можеш да кажеш в писмото, не можеш в да споделиш в имейла…Още Цицерон го е казал – най-прочутият сред римските оратори – автор на множество философски и юридически трактати, на писма и съдебни речи“. Да припомним, че и пенсиите са раздавани от някогашните раздавачи – тогава не е имало каси, нито сметки в банки и възможности за  тегления от банкомати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар