понеделник, 8 януари 2018 г.

Маска от Дуросторум в копие за финладски министър

По време на работното си посещение във Финландия (3-5 декември 2017 г.) министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев подари на финландския си колега Сани Гран-Лаасонен реплика на римска шлем-маска от Дуросторум, съхранявана в РИМ Силистра. 

Тя е един от успешно реализираните с туристическа цел експонати в музея, които в определен бутиков размер могат да бъдат закупени за спомен. От нея като подарък са получавали и други известни лица, гостували в Силистра, сред които и Румен Радев - президент на Република България.  

Както е известно, в археологическата експозиция на силистренския музей има уникални експонати като римски каменен слънчев часовник с образа на Орфей от II век, статуетки на Дионисий, пантера от колесница на римски магистрат - легат (г
енерал) от XI Клавдиев легион от III век, кръст от патриаршеската църква от X век, медальон със символа на Тангра и християнски кръст от IX век. 

Сред интересните моменти в музея са още гробни находкиколесница на знатен римски магистрат от края на III в., колона с името на хан Омуртаг. В Силистра е една от най-големите колекции от средновековни кръстове от Х-ХІІІ в. и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар