понеделник, 8 януари 2018 г.

Цветя, рецитал и речи за Ботев в Проф. Иширково


Навръх Богоявление и Йордановден по случай 170-ата година от рождението му бе почетен великият български поет и революционер Христо Ботев в село Проф. Иширково. Там бе проведено малко тържество, включващо реч на кмета Стойчо Нечев, рецитал на ученици от местното училище "Кл. Охридски", както и поднасяне на цветя пред паметника на калоферовеца. 

Цели 13 са читалищата в областта, „кръстени“ на неговото име. Създавани са в различни години, но явно сред самодейците в няколко общини има преклонение пред таланта, подвига и саможертвата на най-известния български хъш. Иначе няма как да си обясним, че е предпочетен едновременно в селата Българка, Главиница, Дичево, Зафирово, Зебил, Белица, Окорш, Грънчарово, Секулово, Паисиево, Поройно, Колобър и Руйно. 

На практика само в някои от общините авторът на вечни възрожденски стихове не е почетен с патронаж над духовна обител. За сметка на това обаче има три училища в областта (в Тутракан - с паметник, Паисиево и Алфатар), носещи името Ботйово. Плюс един патриотичен клуб – в Силистра.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар