вторник, 16 януари 2018 г.

Музеите в Силистра и в Дулово се готвят за юбилеи


В Регионална библиотека „Партений Павлович“ (www.libsilistra.bg) са изготвили списък на бележити дати в област Силистра за 2018 г., които ни припомнят славни страници от живота в общините от Крайдунавска Добруджа. 

Сред тях са и две кръгли годишнини, достойни за юбилейни събития: 120 години на Регионален исторически музей Силистра, възникнал като музейна сбирка в края на 19-ия век, и 20 години от създаването на Музей галерия Дулово, чиято кулминация е през м. май, когато са Майските културни празници в добруджанския град.

РИМ Силистра издаде свой великолепен годишен календар, от страниците на който греят най-известните му достойнства – римски накити от 2-4 в., макетът на крепостта „Дръстър“ (цитаделата от 9-10 в.), както и нейните предшественичка Дуросторум в миниатюри и графики, римска гробница от 4 в. накити от дръстърската аристокрация от 14 в.; римска скулптура от 2-4 в.; снимка на възстановена римска колесница от 3 в.; шлемове и мечове на римски офицери от 1-3 в.; виждаме още крепостта „Меджиди табия“, етнографската експозиция, и др.

Все още няма официална програма за юбилея на музея, но неофициално се знае, че за прът от повече от 20 г. ще има научен форум (кръгла маса), специални изложби и издания, както и др. събития, разположени в различни периоди от годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар