понеделник, 29 януари 2018 г.

Силистра в национално турне на китаристи лауреати от Международния фестивал в Плевен


За втора година ще се проведе национално турне "Концерт на побледителите" с лауреати от международния конкурс за класическа китара, част от фестивал на китарата, на който домакин е град Плевен. Концертът ще се проведе през пролетта на 2018 г. като София, Варна, Шумен, Плевен и др. (16-24 март) и в него е предвидено гостуване и в град Силистра на 22 март в зала 13 на Художествена галерия. 

За това съобщи Виктория Цветкова от Клуб "Акустик" Силистра (в него се обучават над 20 души), която участва в Плевенската китарна изява. В крайдунавския град ще гостуват двама китаристи - Филипос Ванолоидис - Гърция, и Никлас Йохансен от Данияпо, съответно миналогодишщни победители в трета възрастова група (до 19 години) и в четвърта възрастова група (без възрастови ограничения). 

Сред намеренията на г-ца Цветкова са и други подобни прояви: концерт на фолклорна основа с участието на изпълнители от различни клубове; провеждане на т.нар. майсторски клас; ще има семинар на китариста Боян Дойчев от Варна, а неговият съгражданин, лютиерът Боян Матев ще представи изработени ръчно от него китари - вероятно през м. април, както и др. още по-мащабни инициативи. 

Събитията, посветени на изкуството на свиренето на китара, предвидени в Силистра се осъществяват със съдействието на родители на китаристи от клуба, на който Цветкова е ръководител, още на държавната и на местната власти, както и на други организации, също и на частни спонсори. Те по свой начин обогатяват културния календар на Силистра и разнообразяват възможностите на добруджанци да се докоснат до различните видове изкуства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар