сряда, 31 януари 2018 г.

Електроника заменя механичното сърце на силистренския градски часовник

Снимки: АРТ Силистра, Фейсбук
На над 130 години е часовникът на кулата на върха на сградата - стил "късен виенски сецесион", на Художествена галерия Силистра - архитектурен символ на града. Самата сграда е от периода 1890-1891 г., градена е за Педагогическо училище. На среща с председателя на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова стана ясно, че в скоро време часовникът ще бъде ремонтиран, като идеята е да се запази външният му вид, но вътре механизмът да бъде заменен с електронна система, предвид по-лесната му поддръжка. 

Предложението забележителността на Силистра отново да заработи е на Ученическия парламент. Производство е на чешката фирма „Хайнц - Прага“ и има четири циферблата, като всеки един сочи една от четирите посоки на света. Циферблатите са с диаметър от 1 метър. Часовникът е механичен и има верига с две противоположни тежести, всяка от която тежи по 50 кг. Дванадесет метра е височината на механизма, стигащ до циферблата. С едно навиване работи три денонощия. 

Един метър е дължината на махалото с десеткилограмов диск. На всеки кръгъл час се чува звън на камбана. Архитектурното чудо е издържало земетресенията през 1977 г. и 1990 г. В годините часовникът е претърпял няколко ремонта. Първият е през 1957 година, след като механизмът е бил спрял още от румънския период на града. Тогава е бил поправен от работника в местния околийски промкомбинат Иван Кръстев.

След известно време след това часовникът отново спира. В периода 1966-1968 година тогавашният кмет Калин Георгиев вика майстор от Пловдив. Дълги години след това за поддръжката му се грижеше местния часовникар Ховсеп Апрахамян – Хопчо, който сега живее във Варна. 

За последно ремонт е правен преди десетина години от специалист от Варна. Днес стрелките на часовника отново са спрели, но предложението на децата от Ученическия парламент е прието радушно от местните власти и се очаква скоро в центъра на Силистра пак да се чуе мелодичният звън на старият градския часовник. Предварителните сметки показват, че промяната ще струва 8 000 лева.

По публикация във в. "24 часа", с допълнения

Няма коментари:

Публикуване на коментар