събота, 27 януари 2018 г.

Кукерите на Айдемир откриха тазгодишния фестивал „Сурва” в Перник


Рекорден брой от 100 групи със 7 477 участници, от които 800 деца, се включиха в 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник, който съществува от 1966 г. Представители са на осем държави – от Испания, Италия, Сърбия, Португалия, Албания, Румъния. 

В центъра на града са състезателните дефилета, както още ателиетата за маски и марионетки. Тази година добруджанско бе началото на най-големия по рода си фестивал - първи се представи Кукерската група при НЧ "Родолюбие 2006" - село Айдемир, което на 18 февруари е домакин пък най най-големия в Североизточна България Празник на кукерите и маските, провеждан от близо половин столетие. Айдемирци очакват подкрепа на 1915 със Surva1 - за абонати на Теленор и Виваком, като борбата e за "Награда на публиката" (бел. - проверката показа, че преди 3 години се е наричала "Голяма награда" и е била декорирано буре с вино). Журито на фестивала определя следните предметни награди: златна, сребърна и бронзова маска и медали - наградни и възпоменателни.

Състезателното участие е в четири категории: - детски сурвакарски групи , с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години; детски кукерски групи с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години; сурвакарски групи с участници над 14 години или смесени; кукерски групи с участници над 14 години или смесени. Групите от чужбина участват извън състезателната програма.

В проявата участваха и представителна кукерска група от село Бранещ, Румъния, където живеят наследници на преселници от Калипетрово, Ветрен, Алфатар и други места. Тамошните власти организират от няколко години също голям кукерски фестивал, в който няколко пъти участва и кукерската група на Калипетрово. Тази година фестивалът е на 19 февруари и в него също е предвидено участие на добруджански кукери, както още от Перник и други български градове, вероятно Ямбол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар