петък, 5 януари 2018 г.

В Силистра арменците се подготвят за Бъдни вечер, Коледа и Богоявление

Днес - 5 януари, от 16 ч. отваря врати силистренският арменски апостоличен храм "Св. Богородица", за да могат членовете на арменската общност и техните гости и приятели да запалят свещ в чест на утрешния голям празник. На 6 януари арменците празнуват Коледа, на практика заедно с Богоявление. 

Според историците арменците са първите, приели на държавно ниво християнството (св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия в тази среда, за да стане официална религия през 301 г.). Подобно на българите, и при тях Бъдни вечер  е един от най-големите им празници (приготвя се баница от солено тесто с пара или копче в нея; сервира се риба и сарми от булгур с кисело зеле; пие се червено вино)На Рождество Христово арменците се поздравяват с „Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му“.

Областният управител на Силистра Ивелин Статев изпрати поздравителен адрес до Екатерина Тодорова - лидер на арменското църковно настоятелство в града, за да поздрави членовете на общността с празника, на който с гост свещеник на 14 януари ще бъде проведена тържествена литургия, посветена на Коледа.

Да припомним, че силистренският арменски храм е сред най-старите в страната, част от имот, на чиято територия някога е имало училище и културен дом - един от най-модерните за своето време - намира се на ул. "Кеворк Арабаджиян". В далечното минало крепостта Силистра е имала арменец за свой стратег, а и водещи църковни лица в древно просиялата Доростолска епархия. Арменци са оставили следи и в културата на Силистра, вкл. в хоровата - Маркарян, и в танцовата традиция - Варта Ценкова, Лидия Маркарян; сред художниците - Карен Маркарян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар