сряда, 24 януари 2018 г.

Помен в чест на поета Бондар в родното му село в Украйна


В с. Чийший, Украйна, където е роден, на 29 януари т.г. ще има панихида за бесарабския поет Михаил Бондар, който през последните 14-15 години живя и твори в Силистра. Той почина в единия от двата старчески дома в града навръх Игнажден м.г.
За участие в събитието, посветено на бесарабския българин - член на съюзите на писателите на България и на Русия , покани са отправени до областта и до общината, до ДСХОЛ, регионалната библиотека, както и до личности, превърнали се в негови побратими в крайдунавския град.

Покана от село Чийший, Болградски район, Одеска област, Украйна - Николай Богоев, кмет на селото, Татяна Ковтун - координатор на Международния форум "Българско наследство" със седалище гр. Балчик, България: на 29 януари се навършват 40 дни откакто се е поминал нашият земляк, бесарабския поет Михаил Бъчваров-Бондар.
По този повод са църковният ритуал - панихида, и поменалният обяд, посветени на поминалия се известен бесарабски земляк, живял повече от четвърт век в родин
ата на прадедите си, вкл. в Силистра (2003-2017). Церемонията е на 29 януари в родното му село с програма, включваща посрещане на поканените с чай и кафе, посещение на изложба, посветена на поета, както и на музея.
От 11,15 до 12 ч. - панихида в храма "Свети Петър и Павел", където е и траурното бдение. От 12,10 до 13,50 ч. - слово за твореца, както и речи за човека, поета, скитника и българина-родолюбец. От 14 до 15 ч. е поменалният обяд. 

От държавните метеослужби в Украйна обаче са уведомили организаторите за влошаване на метеоусловията в южната част на Одеска област, където и е Болградски район. При такива обстоятелства пътуването ще е много затруднено и опасно. Имайки това предвид това мероприятието в памет на Мишо Бъчваров се предлага да се проведе като паралелни поменални панихиди на места, откъдето са поканените - град Силистра (България) Тараклия и Кишинев (Молдова), Одеса и Болград (Украйна).

Няма коментари:

Публикуване на коментар