понеделник, 29 януари 2018 г.

Кукерите от Айдемир подгласници за „Награда на публиката” в Сурва 2018 в Перник


www.m.focus-news.net. и www.novini.b

Перник. Групата от Петрич „Златна фея” спечели наградата на публиката на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018” в Перник, грабвайки първото място с 537 гласа, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Второто място зае Кукерска група при НЧ Родолюбие село Айдемир (област Силистра) с 458 гласа, а трети е групата от село Калугерово (област Пазарджик) с 327 гласа. 

9-членно жури с председател проф. Георг Краев от Нов български университет определи наградените във фестивала:  златен медал за поддържане на местната традиция - за сурвакарите от пернишкото село Богданов дол и pd кукерите от ямболското село Победа; най-атрактивни са маскираните от ковачевското село Чепино и от хасковското село Княжево.
Наградата на Министерство на туризма е за сурвакарите от земенското село Пещера. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове бе дадена на сурвакарите от пернишкото село Зидарци и на сливенското Пъдарево.

Наградата за детска маска спечели Надежда Козарева от софийското село Мирково, а за най-сполучлива маска бе отличен Красимир Стефанов от пернишкото село Сирищник. Златни медали за цялостно представяне заслужиха сурвакарите от с. Расник, община Перник и кукерите от гр. Павел баня. Приз за обучение в традицията бе присъден на сурвакарите от с. Витановци и кукерите от с. Кабиле. 

Бяха дадени и награди от името на кмета на община Перник Вяра Церовска, областния управител на Пернишка област Ирена Соколова, Регионалния исторически музей и Клуба на интелигенцията в Перник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар