вторник, 2 януари 2018 г.

Новогодишен патриотизъм

Новата 2018 година настъпи. Профилите във Фейсбук са пълни с честитки и снимки от преломната нощ, по традиция завършваща с целувки, наздравици, положителни пожелания и фойеверки. Не съм сигурен дали всички са чули химна по някоя от телевизиите, повечето от които са с чужди собственици, стига да е изобщо бил излъчван.  
И така: година нова - пълен напред, на първо време под флага на Българското европредседателство на ЕС. А за допълнително напомпване ето един интересен текст от   www.novinite.eu.
Често се питаме Какво сме дали на света?, но това не е основния въпрос. От илюстрацията по-горе може да видите как европейските народи виждат бъдещето на Европа през 2022 година!  Някои анализатори предполагат, че е възможно в Европейския съюз да се получи една отделна организация от Западните страни (нещо като държава в държавата), която да командва останалата част от ЕС.  Това е и показаното на картата в кафяво е Райхът на Меркел, а в Европейският съюз остават новоприсъединените страни включително и България.
Тази карта е взета  от изследванията на Янко Цветков за стереотипите на европейците, които може да разгледате в неговия Атлас на предразсъдъците. От там може да видите какво мислят обикновените хора по света за България.
Например, американците не знаят къде е България или са чували само за Дракула. Австрийците ни мислят за тотални крадци, французите за бедни диваци, италианците за детегледачки, испанците за чистачи на тоалетни. Англичаните ни броят просто за имигранти, турците за биполярни, а гърците за изостанали. Германците и руснаците знаят за нашата ракия и евтин алкохол.
Все пак вижте какво са казали световни учени, общественици и политици за българския народ:
Англичаните за Българската цивилизация
 • В Британската библиотека в Лондон има един безценен старобългарски ръкопис – четириевангелието на цар Иван Александър. Под него има надпис „Bulgarian Empire“ или с други думи англичаните казват, че България е била Империя!
 • Нещо повече в английската „Историята на народите“ на  Арнолд Тойнби се казва, че в света има общо 21 цивилизации, една от които е българската.  Българите са били най-многобройния народ, който благодарение на привлекателната си култура е увеличавал границите си от Крим до Белград и от Карпатите до Бяло Море в древността наричано Тракийско!“
 • Във Византииски Тропарх от края на първото хилядолетие пише следното: „Те, българите, някога бяха най-справедливи от всички народи и от всичко на света най-много почитат добродетелите и сами достигнаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно.“
 • По-късно големия английски историк проф. Норман Дейсви потвърждава и доказва с редица факти, че българите са най-старата нация в Европа и създатели на цивилизацията на Стария континент. Негови са думите:  „Когато България е била държава, Европа е ходила права под масата“! Фрeнски политици и учени за българите: Президентът на Франция генерал де Гол благодари на българите затова, че „Българската държава е люлката на европейската култура и цивилизация” .
 • Дори това се потвърждава от друг френски президент Франсоа Митеран, който по-късно казва: “Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета. Богомилите създават Европейското възраждане!”
 • Известният френски историк Алфред Рамбо  казва: „Цар Симеон бе за българите е това, което е Карл Велики за нас, но по-образован и много по-щастлив, защото е успял да създаде една национална литература.“ 
 • Магнус Енодий в своето Похвално слово за крал Теодорих пише Българите — това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал. Те вярваха, че светът е открит за тях. те никога не се съмняваха в победата си, това е народът, който учудваше света“.
Италианските учени за Българския народ
 • Подобни са думите и на Италианският президент Карло Чампи: „Българите са едни от първите творци на нашата цивилизация“. А италианския професор  Санте Грачоти казва: „Една от основните заслуги на българите е, че задържаха няколко века турците далеч от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура от онова време“. 

 • Световно известният византолог професор Геза Фехер казва:  “Българите бяха оня народ,който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа.
Другите световни учени и общественици за България
 • Посланикът на Украйна в България Вячеслав Похвалски произнася следните думи  „Украинците, белорусите и руснаците си спомняме, че писмеността, културата ни и православната вяра произхождат от България. Искам да припомня на всички факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан“

 • Японският професор Шигеоши Мацуяма твърди, че  “Българската държава е между седемте световни цивилизации”.

 • Румънецът Деншиану казва, че румънците са живели толкова дълго в контакт с българите, които са простирали своята власт отвъд дунавските земи, че на този съвместен живот дължат своята цивилизация през Средните векове.

 • Руския академик Дмитрий Лихачов пише: „…И чуждите завоеватели не са могли да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, защото в защита на Българската нация в плътен строй стоят  българският език, писменост и култура!…

 • Тази държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския, защото старобългарският език е станал културен език на всички православни славяни. Това е първият държавен литературен език в Европа използван още преди да възникнат литературния немски, френски, италиански, английски и руски език“.

 • „…Българската нация е най-древната от съществуващите културни нации не само в Европа, а и в целия свят. Миналото погълна античността, древния Рим, Елада и прочие, но България остана като жива отломка от древната Европейска култура.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар