петък, 5 януари 2018 г.

Оглед на спортна зала „Дръстър“ предвид предстоящия ремонт


От съобщение в профила на община Силистра във Фейсбук става ясно, че д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, неговият замесктник инж. Тихомир Борачев, главният архитект Антонина Огнева, заедно с екип от експерти в дирекция „Устройство на територията“ огледаха състоянието на спортна зала Дръстър", известна като "Манежа", за да преценят конкретните параметри на проекта за нейния дългоочакван ремонт, последният от който отдавна не е актуален.

В огледа участваха служители от Областна дирекция по пожарна безопасност и защита на населението, както и новият президент на Баскетболен клуб „Доростол“ Лъчезар Тодоров, тъй като по договор с общината това е неговият стопанин.
Зала „Дуросторум“ засега е в мечтите


Сагата с ремонта на сградата започна преди няколко години, когато документацията по него се застоя в чекмеджетата на министерството на младежта и спорта и в други институции на централно ниво, като е имало дори уверения, че са налични и подписи за осъществяване на предложението. 


Предоставена е била и съответната проектно-сметна документация. По подобен начин през 2013-2014 г. бе осъществен ремонтът на покритата лекоатлетическа писта Оф. кандидат Преслав Стоянов на стадион „Луи Айер, но откриване“ така и не бе извършено.

Напоследък в публичното пространство неведнъж бе тиражирано, че вече е факт ПМС  № 260/ 24.11.2017 г., с което са отпуснати допълнителни трансфери от 2 млн. лв (вкл. ДДС) по бюджета на Община Силистра за ремонт на общинска пътна мрежа и на спортна зала Дръстър. Тази е причината смесената комисия от общинари, заинтересованата страна на ползвателите и др. специалисти да посетят обекта.

Трябва да се изготви количествено-стойностна сметка и да бъде обявена обществена поръчка за изпълнител на проект. Неговото осъществяване би трябвало да стане през летния период, когато е завършил спортният сезон. 

Както е известно, Баскетболен клуб „Доростол“ участва в зонални турнири с по няколко отбора при подрастващите - деца, кадети и др. при двата пола, а някои от отборите са и в съответните  „А“-групи, с надеждата да има повече отбори, класирани за финалите на държавните първенства. 

Зала „Дръстър“ е създадена на някогашния конен манеж в Силистра след 1964 г., поради което носи и прозвището си манежа“. Тя помни славни битки под двата коша, както сред най-младите баскетболисти, така и в някогашните „А“ и „Б“-групи, вкл. победи над най-добрите. Тук са гостували кубински елитни спортисти - в края на 60-те години, както и най-добрите ни състезатели през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. 

В тази зала са ковани победи и на международно ниво - женският ни отбор - бронзов медалист от първенството на страната през 1993 г., в тези години и финалист да купата на страната, игра за Европейска купа Ронкети“. Независимо от недобрите условия, от Силистра тръгна, а за някои от тях и тук завърши, кариерата на баскетболисти като майсторите на спорта Валери Марков и Пенка Бояджиева, които имат заслужено място в „Енциклопедия на Силистренска област“. 

В днешно време славата на силистренския баскетбол разнасят у нас и по света други две имена в лицето на Самуел Франсис - стигнал до САЩ, за да се върне да играе в България, както и Станимир Маринов - в момента в Украйна.

Борбата за подготовка на бъдещи баскетболни звезди, родом от Силистра, продължава и сега с усилията на две дами - треньорките Светлана Тодорова и Росица Атанасова, които подготвят отборите в мъжкия и в женския профил в условия, каквито няма никъде другаде в България, не само в доказалите се клубове.

Както се казва, където е текло - пак ще тече, но не е добре  това да е от тавана на спортна зала „Дръстър“ - не го заслужават нито бившите спортисти и треньори, още по-малко сегашното поколение силистренци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар