понеделник, 22 януари 2018 г.

На Бабинден като на Бабинден в Крайдунавска Добруджа



Бабинден (от 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите), но иначе празник стар - езически, и пъстър практически. Архаичен на вид, но симпатичен фактически. 


Свободен е от задръжки в някои от ролите на участниците в своеобразната карнавализация за собствена консумация на участващите в ритуалите - предимно жени (по изключение мъжкото присъствие е или музиканти, или важни гости, които не трябва да идват с празни ръце, а да дарят...бебето). 

От профила на Николинка Николова - с допълнения: "Свят ден е да почетеш жената, дала живот на рожбите ти! Подготовката се започва отрано. А като се отиде при жената - център на празника, т.е. бабувала, се носsj сапун, кърпа (може и риза), чорапи; содена питка и сладкарски изделия - задължително, но бива да има кравай и кокошка. Полива се вода с кратунката за измиване на ръцете за да може тази свята жена да носи чистота, светлина и късмет...

И зареждат се спомените на по-възрастните – Мария, Пенка, Руми, Гинка, Таня, Руска…всички те от Клуб за изворово народно творчество "Добруджа" при НЧ "Доростол" Силистра.За да стане ясно, че някога - примерно преди 40-50-60 години, в Алфатар е имало три баби, които са бабували: Мича, Келувца и Мита. 

И ако е зима, и снегът е дълбок, трябва да впрегнеш шейната, да отидеш в другия край на селото, да подадеш ямурлука на бабата, за да я отведеш при родилката, независимо дали е тъмно или светло. А там вече са стоплили бакъра с водата, донесли са сламата, постлали са чергата…подготвили са условия за раждането...И каквото Господ реши както за живота на родилката, така и за детето!

Скоро бебето се ражда под опитните ръце на бабата и нейните ценни съвети. На следващата година, на Бабинден, и тази жена ще почете бабата, която е изродила нейното дете. А когато всички се изредят да благодарят и честитят и чуят своята благословия за още деца, и берекет, се отива в центъра на селото, за да се извие голямо мегданско хоро.

То, хорото, е неизменна част от българската народна традиция - независимо дали е на Великден (след постите тогава е първото сключено хоро), на Коледа, на Заговезни или Бабинден. 
Защото кръгът му е символ на вечността и на приятелството между хората. 
Някога на хорото са ставали задевките между моми и ергени под зоркото сгледно око на родители и близки.

За празника в профила на село Черногор четем: "На Бабинден народът ни почита своите баби акушерки, които в миналото са помагали са не само при раждането, но и преди и след него. Бабите знаели как да се изроди здраво дете, как може предварително да се определи полът му, как да се предпази от лоша орис. 

Защото децата са смисълът на брака, на грижите, на живота. Затова най-важната цел е да се родят здрави и хубави деца, да е пълна къщата. И всяка година на 21 януари се празнува, като веселбата е бурна, с пиперливи подхвърляния и със запомнящи се закачки, вкл. и наричания, свързани със сексуалния живот, зачатието и раждането".

На Бабинден като на Бабинден в Силистренско през януари 2018 г. - в Силистра, Дулово, Алеково, Алфатар, Тутракан - Шуменци, Старо село, Варненци; Ветрен, Проф. Иширково, Смилец, Гарван, Сребърна, Краново, Сокол, Брадвари, Черногор, Ситово, Срацимир и др. населени места - сред българи и сред мюсюлмани, сред бабували баби и в компанията на лекари - акушери. В името на здравето и бъдещето на нацията!





Няма коментари:

Публикуване на коментар