петък, 5 януари 2018 г.

Паметникът на добруджанските революционери в Силистра имал нужда от ремонт

Направеният оглед на паметника на добруджанските революционери, намиращ се на площад „Свобода“ в Силистра показал, че има нужда от ремонт на отлепящите се плочи. Комисия в състав: зам.-кметът инж. Тихомир Борачев и архитектите Антонина Огнева и Марин Неделчев от дирекция „Устройство на територията“, заедно с Валери Марков – експертно лице, установиха нарушения по целостта в основата на паметника. 

сн. 2
Предстои изпращането на писмо до НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) със снимки на състоянието на емблематичния паметник с цел получаване на разрешение за ремонт. Закупени са необходимите материали – гранитни плочи за разрушената средна част от паметника. Самият ремонт ще се извърши в топлите месеци, когато температурите са подходящи за полагането на камъка, тъй като той се влияе силно от атмосферните условия. Това ще гарантира по-доброто изпълнение на ремонта. 

сн. 3
Монументът е открит през 1958 г. (сн.3). На източната и западната страна на пиедестала са монтирани барелефите на д-р Петър Вичев и на Димитър Дончев–Доктора, които са двама от най-известните борци за свободата на Добруджа, а величествената фигура е на Дочо Михайлов, убит през 1926 г. край с. Никола Козлево. На северната страна е вграден филигранен барелеф на групова композиция на добруджански революционери, а под всички тях е подписът на автора Павел Метеоров, чиято къща бе зад паметника на Стефан Караджа.

сн.4
В началото на демократичните промени бе драматична полемиката между политическите сили относно идеята паметникът да бъде съборен или поне преместен, примерно в Дунавския парк. Тогавашните мнозинства в общинския съвет не позволиха това да се случи. Направена бе обаче промяна в имената на някои улици - примерно някогашната "Тутраканска", станала "Георги Димитров", вече е "Симеон Велики", бул. "Комсомолски" е "Македония" и др. Преди 20 години за последно бяха именувани улици в града: "Д-р Анастас Янков" - вм. "Извори", "Кеворк Арабджиян" край арменската църква, "Баба Маринка" в кв. "Гагарин" и още няколко в същия район, където част от улиците са с имена на цветя.

В Силистра барелеф на Петър Вичев има на фасадата на сградата на ОУ "Отец Паисий" на едноименната улица, излизаща на ул. "Добруджа". Край разклона за село Кайнарджа също има голям паметник, посветен на добруджанските революционери и символен за Димитър Дончев-Доктора (сн.2). 

Барелеф бе открит преди няколко години и в памет на на Стефан Боздуганов Алфатар (сн.4): в Алфатар и Добруджа помнят смелия войвода Стефан Боздуганов - поборник за освобождението на родния край", заявява в своя разработка краеведът Михаил Гавазов. И още: "През 2012 г. се навършиха 120 години от рождението му и 70 години от неговата кончина."

Няма коментари:

Публикуване на коментар