понеделник, 29 януари 2018 г.

Силистренец сред легендите на…ямболския баскетбол


Наскоро майсторът на спорта по баскетбол Валери Марков бе на сбор на поколенията в Ямбол, където са припомнени славни моменти от историята на академичната игра, включително и с негово участие през далечната 1975-1976 г. Тогава едва 21-22-годишен, талантливият добруджанец играе в отбора на южнобългарския град. Снимка пред гигантско фото на тогавашния тим свидетелства за славните му времена на един от най-добрите български баскетболисти в началото на 70-те години на миналия век, след които е бил и национален състезател – участник в „Универсиада 1977“ в София.

За баскетбола в Ямбол научаваме от сайта www.basketball.bg (със съкращения): „Първият опит за практикуване на баскетбол в град Ямбол датира от 1932 г.: съществувалият тогава Спортен клуб „Слава“ сформира първата си група. Първите организирани стъпки в нашия град баскетболната игра прави през 1942 г. под ръководството на учителят по телесно възпитание и спортен педагог Валери Шарамович в тогавашния занаятчийско-земеделски център с две гимназии – мъжка и женска. Там е направено и първото землено баскетболно игрище в град Ямбол. Първият курс по баскетбол в града е организиран през май 1944 г. от студента юрист Илия Асенов. 

През 1945 г. ямболският отбор за първи път участва в третото държавно първенство по баскетбол за мъже като нарушава традицията в него да се състезават само софийски отбори. Първият си голям успех ямболският отбор завоюва през 1956 г.: републикански шампион за ДСО „Септември“ за юноши. През 1960 г. в нашия град пристига първият щатен треньор по баскетбол – Иван Стоянов (Баджо), който се смята за основоположник на съвременните методи на тренировка.

През 1964 г. ямболската спортна общественост се сдобива с най-голямата спортна зала до този момент в България – става дума за митичната баскетболна арена „Диана“. През периода 1969-1976 г. отборът на „Лъсков“ Ямбол с успех се състезава в „А“ РБГ и с него се съобразяват всички столични и провинциални отбори.

И още: 1977 г. – трето място във финалния турнир за купата на „България“; 1979 г.  – трето място и бронзови медали от Държавното първенство на „А“ РБГ. През тези години израства и се утвърждава на баскетболния подиум бъдещата звезда на родния баскетбол Георги Глушков – първият източноевропеец, играл в „лигата на извънземните“ от НБА.

През периода 1997-2001 г. ямболският отбор постига големи успехи: 2000 – трето място за купата на България и трето място в Държавното първенство 2001 – трето място за купата на България и второ място в 59-ото Държавното първенство – най-доброто класиране на отбора до този момент.

В 19 поредни сезона отборът е сред баскетболния елит на България. В класирането на последните 10 шампионата ямболският отбор заема места между 4-то и 7-мо място, като през 2010-20111 Ямбол спечели за 4-ти път в историята си бронзовите медали от Държавното първенство. През следващият сезон 2011-2012 Ямбол отново е бронзов медалист от Държавното първенство. След това последваха два сезона, в който отборът ни се класира на 5-то място в НБЛ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар