понеделник, 29 януари 2018 г.

Ръководството на ОбС Силистра се отчете пред местните журналисти

В Общински съвет Силистра бе проведена пресконференция за журналисти, дадена от д-р Мария Димитрова – председател, с участието на Константин Стоилов и Иванка Ташева, заместници на поста „пръв сред равни“, както е по Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Пред представителите на медии бе споделено за пореден път, че открити за граждани, вкл. и за изказвания по определен ред, са т.нар. сесии на местния парламент, т.е. заседанията на общинските съветници. 

Силистренските местни депутати са сред първите в страната, гласуващи по електронен път чрез таблети (бел. ред.-ползваната в продължение на 11 години досегашна система чрез пултове – американско дарение, е премахната, тъй като е вече остаряла и неработеща)

Решенията на Общински съвет Силистра се публикуват на интернет страницата на община Силистра в секцията на ОбС. Публикуват се и на хартиен носител в местен седмичник.

За пръв път от доста години първото за годината заседание на Общински съвет Силистра, проведено миналия четвъртък, и на което бе приет бюджетът на община Силистра през 2018 г., бе предавано „на живо“ по кабелната мрежа чрез комутативна връзка, осигурена от кабелно общинско радио „Силистра“. 

„През изминалия период ОбС Силистра е провел 7 заседания, като за отбелязване е, че почти няма безпричинни отсъствия от страна на общинските съветници“, заяви д-р Димитрова. Всяка сряда има приемен ден за граждани, които най-често поставят социални и лични проблеми. Някои от тях правят и предложения.

Сред най-интересните са на Ученически парламент Силистра, както и идеята да бъде оправен часовникът на кулата на сградата на Художествената галерия. Решено е срещу 8 хил. лева часовникът да бъде запазен като механизми, но да бъде заменен с електронна система предвид по-лесната му поддръжка (бел. ред.-съоръжението е от края на по-миналия век и вече е на над 120 години, поради което трудно се ремонтира).

Какво научиха още журналистите от срещата си народните избраници от Силистра: по настояване на кметовете на населени места във всяко село в следващите 3 години срещу 90 хил. лева годишно, ще бъде осигурявано видео наблюдение, което ще има роля на защита на гражданите.

Уточнено е, че срещу 1 млн. лева ще бъде ремонтирана спортна зала „Дръстър“, известна като „манеж“-а, а за същата сума ще има асфалтиране на улици в селата на общината. 

Силистренските общински съветници призовават повече граждани да участват в заседанията – обикновено всеки последен четвъртък в зала „10-и февруари“, която е на ул. „Симеон Велики“ №16 и е част от Административно-търговски комплекс, изграден преди 20 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар