вторник, 9 януари 2018 г.

В Гарван за поредна година къпаха царя на коледарите

Навръх Ивановден, посветен на Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан, коледарската група в село Гарван се събра отново, за да спази една от традициите в селото - пресъздаване на обичая, наречен "къпане на царя на коледарите", с което на практика става официалното разпускане на коледарската дружина, за да се събере отново на Игнажден, за да си припомни песните и благословиите. Както е известно, всяка година коледарите си избират цар или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.

В църквата, която е на 125 години, и пред чешмата до кметството се събраха жители и гости на селото ни и пред тях бе проведен ритуалът. Отец Стефан от Доростолска епархия отправи молитва и освети вода, с която поръси  за здраве всички присъстващи.

Дружината с викове и закачки окъпа Веселин Неков, който по коледните празници бе избран за новия цар на коледарите. Няколко членове на дружината го заведоха до чешмата и го изкъпаха за здраве и дълголетие, с пожеланието все хака да събира е предвожда коледарите. Всички желаещи си взеха за вкъщи светена вода, за да я имат на разположение през цялата година.

Къпането на царя на коледарите е един от най-атрактивните обичаи в българските традиции, запазени през годините, макар да не се провежда във всяко населено място. Според традицията къпането се прави на течаща вода. Обикновено за финал се устройва угощение - за празника се приготвят варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Трапезата завършва с празнично хоро - така приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар