понеделник, 29 януари 2018 г.

Силистра сред 4 населени места в 3 страни с панихида за поета Бондар

На Игнажден миналата година в Старчески дом Силистра почина бесерабският поет Михаил Бъчваров - Бондар, роден в в едно от селата - Чийший - Огородное в диаспората на българите в Украйна, чийто живот през последните повече от 25 години премина в България - в Троян и в Силистра. 
По инициатива на кмета на родното му село Николай Богоев и на Татяна Ковтун - координатор на Международния форум "Българско наследство" (гр. Балчик), бяха проведени помени по повод 40-ия ден от кончината на члена на писателските съюзи на България  и на Русия  в 4 града - Одеса, Чийший, Кишинев и Силистра, в 3 държави - България, Украйна и Молдова.
Ралале44: "По време на неделната литургия на 28 януари протосингелът на Доростолска епархия Добри Чаков отслужи панихида в памет на поета,  живял в Силистра от 2003 до 2017 г., а преди това в Трявна след 1991 г. 
Силистренският свещеник, който е протосингел на Доростолска епархия, специално отбеляза делото на сънародника ни и на всички българи, живеещи в Украйна и Молдова. Потомците на емигрирали преди столетия поради войните и робството българи и до днес пазят в сърцата спомена за родината си, заяви отец Чаков".
В ритуала в храма „Св. св. апостоли Петър и Павел“ участваха членове на Литературно сдружение „Реката и приятели“, в което поетът членуваше, както и много негови приятели, сред които историкът Тодор Николаев, краеведът Михаил Гавазов, авторът на афоризми Велико Огнев, учителката и дописник Йорданка Жекова, журналистите Йордан Георгиев и Алексей Минев, както и общественици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар