вторник, 2 януари 2018 г.

Посланикът на КНР пред „24 часа” за бизнес интересите на страната в България, вкл. в Силистра

Интересуват ни инвестиции в летището в Пловдив, в автомагистралите Хемус и Черно море, в железницата Русе – Варна, в мост над Дунав, АЕЦ Белене и др., каза китайският посланик  Джан Хайджоу в интервю пред в. 24 часа в края на миналата година (www.24chasa.bg). 

И още: „Китай и България са държави с дългогодишна история и блестяща култура. През последните години обменът и сътрудничеството между двете страни в културната сфера непрекъснато се обогатяват и се разширяват, особено в рамките на инициативата „Един пояс, един път” и сътрудничеството между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (16+1). Културното сътрудничество е плодотворно. Както казахте, откриването на Китайския културен център в София символизира това, че културният обмен и сътрудничеството между Китай и България са достигнали ново ниво”. 

И най-интересното за Крайдунавска Добруджа е в отговора на въпроса:  „Кои други български градове привличат най-силно интереса на китайските инвестиции? - Китайската страна придава голямо значение на взаимоизгодното сътрудничество в различни области с България. Със собствени специфики и предимства, много български градове привличат интереса на китайски инвеститори и има потенциал за сътрудничество. В областта на културата, транспорта, логистиката и туризма мога да спомена доста градове като София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Банско, Боровец, Пампорово, Велинград и други; в областта на земеделието – Розовата долина, Момчиловци – легендарното село на дълголетието, Силистра, Добрич; винарски региони – Мелник, Асеновград, Търговище, Карнобат, Хасково и др.” 

Да припомним, че преди повече от 10 години силистренският комплекс Дръстър” един от първите в страната бе домакин на гостуване на представители на ктайската кухня и на китайския нефрит. В Силистра бе един от  трите центъра в страната за изучаване на китайски език. 

Преди това бе проведен конкурс за рисунки за олимпиадата в Пекин през 2008 г. В същия период неведнъж в крайдунавския град гостуваха представители на китайското посолство, но предвидените общи събития, най-вече в областта на културата, не бяха осъществени.

През 2014 г. в регионалната библиотека в Силистра бе аранжирана изложба по повод 65-ата година от началото на дипломатическите отношения между България и Китай, дело на Филателно дружество „Димитър Дончев“ –  Силистра. Част от нея бе архивът от организираната през 2010 г. в града изложба за представяне на световното ЕКСПО, проведено в мегаполиса Шанхай в Китай. 

Наскоро при нас отново имаше представители на КНР, за да проучат условията, а представители на община Силистра, както и на Областна администрация в лицето на областния управител Ивелин Статев, бяха на международна среща през м. октомври в Пловдив по същите въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар