понеделник, 22 януари 2018 г.

В Дулово започна реализацията на най-голямата в областта инвестиция

Най-големият в област Силистра инвеститор през 21 в. – „Каолин“ ЕАД (бъдещ кандидат за приоритетен инвеститор), проведе първата от предвидените стъпки при реализацията на намеренията си в град Дулово във връзка с предприятие за преработка на каолин от находището в село Колобър.

Пред очите на изпълнителния директор Радомир Чолаков, на председателя на ОбС Дулово Сезгин Галиб, на кмета д-р Юксел Ахмед, на кметове на неселени места от района, както и пред медиите, бе началото на разрушаване на ненужния досегашен сграден фонд на територията на някогашния „Фуражен завод“.

Така се освобождава терен от 40 дка, за да бъде подготвен за бъдещия завод, чието изграждане се предвижда да започне през 2019 г. и да завърши през 2022 г. – тогава ще стане факт най-модерният по рода си завод в Европа. Както е известно, фирмата, в основата на собствеността си немска, е концесионер на находището от каолин за 35 г. Предвижда се инвестицията да нарасне до и над 60 млн. лева, като само за година в бюджета на община Дулово ще влизат поне по 1 млн. лева във вид на концесионна такса.

„Дулово дълго чака тази инвестиция, която може да се окаже сигнал и за други инвеститори, както това се е случило в други райони на страната“, заяви кметът на общината д-р Ахмед. Изпълнителният директор Чолаков отбеляза отличното партньорство с органите на местното самоуправление, вкл. при издаване на разрешителните, за повечето от които е необходим и акт на местните законодатели – общинските съветници.

Предвижда се преработеният каолин да отива за няколко вида промишлени сектора – керамично и стъкло производство, както и в химическата промишленост. За целта ще са необходими 120 работници, от които половината поне с висше образование – предимно инженери, както и е пресметнато, че други 400 ще са в сферата на т.нар. съпътстващи дейности.

Някои от позициите се очаква да заинтересуват жители на община Дулово, които в момента работят в чужбина, но биха се върнали в родния край, за да участват в работата на завода. Инвеститорите предвиждат 1 600-1 700 лева средна работна заплата, както и екологично отношение към целия процес, вкл. залесяване и рекултивиране на разкопаните пространства.





Няма коментари:

Публикуване на коментар