сряда, 8 ноември 2017 г.

В Силистра напролет ще цъфтят японски вишни


В Силистра напролет ще цъфтят японски вишни след акцията, проведена по тяхното засаждане в Дунавския парк.  На входа на най-стария парк по българското поречие на река Дунав вече са засадени три петгодишни дръвчета, характерни за островната страна и конкретно за община Сакурагава (в нея растат планински тип), с която община Силистра сключи Споразумение за сътрудничество. 

И още полезна информация по темата: месеците септември - ноември са обявени от посолството на Япония у нас за Дни на японската култура в България в знак на сътрудничество и желание за съвместна дейност в сферите на културата, спорта и икономиката. 

Най-новите представители на флората в парка са отгледани в разсадник до възраст подходяща за засаждане. Вишните в Япония се отглеждат заради красотата на цветовете и е традиция през месец април да им се наслаждават хора от цял свят. 


От общината припомнят, че д-р Юлиян Найденов, при подписване на Споразумението за сътрудничество, пое ангажимент да бъдат засадени дръвчета - символ на побратимяването. В акцията по засаждането участваха кметът Найденов и представители на неговия управленски екип, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, Йордан Радулов - бизнес предприемач, собственик на Елика - елеватор ООД и др. За медиите д-р Найденов подчерта, че се обмисля идея да бъдат по подобен начин представени и други градове, побратими на Силистра, като се засадят подходящи за целта дървесни видове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар