четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Силистренка заведе на обмен в Япония ученици от София, Пловдив и Казанлък

В навечерието на поредната си годишнина ПМГ „Св. Климент Охридски“ град Силистра има отново повод за гордост и радост, свързан с дейността на гимназията като част от мрежата на училищата на ЮНЕСКО в България, научаваме от ФсБ-профила на училището. Да приповним, в началото на миналата година беше обявена програма за обмен с японски училища от град Окаяма между двете мрежи на училища, асоциирани към ЮНЕСКО. 

Предвидено е дейностите по програмата да включват ученици и учители, които ще обменят опит, и дейности, свързани с образованието за устойчиво развитие, като: опазване на околната среда и културно-историческо наследство, образование за международно разбирателство и други. 

Във връзка с това предложение от японска страна за първата визита по програмата (включваща дейности за периода 2017-2020 г.) бяха избрани за обмен четирима ученици от 4 български училища: Национално училище за танцово изкуство – София, 138 СОУ – София, Национална гимназия по пластично изкуство и дизайн - гр. Казанлък и СУ "Иван Вазов" - гр. Пловдив. 

Учениците трябваше да бъдат придружени от един учител, координатор в мрежата на училища ЮНЕСКО в България и тук идва личният ни повод за гордост, защото националният координатор на АСУ към ЮНЕСКО отправи покана към  Калина Сато-Жейновазаместник-директор по учебна дейност на най-старото средно училище в област Силистра (бел. ред.-на 27 ноември от  17,30 ч. в салона на ДТ Силистра училището празнува своята  107-ма годишнина: спектакъл „Двубой“ с участието на ученици от групата по театрално изкуство, с ръководител Станислав Георгиев.), като човек с опит, живял, учил и работил в Страната на изгряващото слънце. 

Визитата бе в периода 9-15 ноември, когато е сезонът на красивата японска есен: тогава японските кленове са обект на съзерцание, възхита и истинска зрителна наслада, тъй като са щедро обагрени в най-причудливи нюанси на зелено, златисто жълто и огнено червено. Посещението включваше сърдечна среща с кмета на град Окаяма - господин Масао Омори, гостуване в две гимназии - Ичиномия и Гакугейкан, домакини на събитието в града, а българските гости имаха възможност да участват в чаена церемония, калиграфско писане и демонстрация на бойното изкуство кендо, да се преоблекат в традиционно леко кимоно – юката. 

На 11 ноември бе официалната същинска част на обмена – над 150 ученици от 10 училища в Окаяма, заедно с гостите от България, са събрани в огромна зала, за да презентират дейностите на своите училища, свързани с целите на ЮНЕСКО. След това са разпределени по групи за дискусия с цел обобщаване на ефекта от различните дейности и начертаване на нови цели и споделяне на нови идеи. 

На официалното парти, организирано в чест на българските гости, присъстват освен ученици, директори, заместник-директори, координатори от десетте гимназии, още и представители на кметството и общината (от отдела за образование и устойчиво развитие на град Окаяма). Българските гости се насладиха на уникално изпълнение на вадайко – традиционен японски барабан, а японските се включат в български хора.

В следващите дни домакините предоставят нови изненади – посещение на замъка Окаяма, известната градина Коуракуен (създадена през 1700 г., една от трите най-великолепни в Япония), шинтоисткия храм Кибицу и още много други. Впечатленията на учениците и г-жа Сато не се изчерпват с написаното, но понякогана човек му се иска разстоянията между България (вкл. до малка Силистра) и далечните държавите да не са толкова големи и трудно преодолими. 

В заключение г-жа Сато-Жейнова заявява: "Ето защо пожелаваме на още ученици и преподаватели да имат възможността да се докоснат до различни на нашата култури, а след това да споделят с нас хубавите си емоции, които да ни усмихват".

Няма коментари:

Публикуване на коментар