сряда, 1 ноември 2017 г.

Силистренско участие в откриването на алея в град Плиска на писателите, пишещи на кирилица

В Деня на будителите в комплекса в град Плиска, известен като Двор на кирилицата, собственост на Карен Алексанян, бе проведена поредната уникална патриотична проява - с откриването на бюст паметник на поета и драматург Пеѝо Крачолов Яворов бе сложено началото на Алея на писателите от цял свят, творили на кирилица.
Паметникът е изработен от пловдивския скулптор Аршак Тжикян и е дарение от Съюз на арменците в Европа с  председател Артур Ованесян. В ритуала по откриването, в който се включиха пратеници на различни институции - сред тях и Областна администрация Силистра, представена от заместник-областния управител Стоян Бонев и от главния секретар Елена Томова, участва Тодор Иванов - главен уредник на Къща музей "Яворов"" в Чирпан, който е и председател на едноименната фондация.
Алеята, в която ще има общо 80 места за бюстове паметници, като следващият ще е на патриарха на българската литература Иван Вазов, като неговото откриване е на 25 ноември, се намира в предверието на изградената наскоро крепост музей. В него достолепно и впечатляващо стоят восъчните фигури на емблематични български държавници - от основателя на Дунавска България Аспарух, през неговия легендарен баща хан Кубрат, цар Борис, хан Крум, хан Омуртаг и др.
Част от ритуала по откриване на паметника на познавача на българската душа, прославил и арменците като "Изгнаници клети, отломка нищожна. от винаги храбър народ мъченик, дечица на майка робиня тревожна. и жертви на подвиг чутовно велик", бе отслужен тържествен водосвет. Под паметника на войводата поет бяха положени пръст и цветя от двора на родната къща на Яворов.
Заредената с патриотизъм програма навръх Деня на будителите включи и пространен прочит на статия от 1936 година, посветена на Яворов от Гарегин Нъждех, командир на доброволческа арменска рота в Македоно-одринското опълчение и Балканските войни. 
От името на областния управител на област Силистра Ивелин Статев на инициатора на Двора на кирилицата - арменеца по произход Карен Алексанян, който от четвърт век живее в България, бе връчен специален поздравителен адрес, заедно с екземпляр с автограф на книгата "Богомилите вечни и живи. Пратеници от древността" на д-р Йордан Касабов, която бе представена миналата седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар