сряда, 15 ноември 2017 г.

Порталът за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово, Тутракан и Кайнарджа популяризиран вече за цялата страна

Регионална библиотека „Партений Павлович” Силистра представи чрез своя директор Даниела Недялкова своя уникален, атрактивен и с мултифункционални комуникативни решения и при това лесен за употреба информационен Портал за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово, Тутракан и Кайнарджа пред библиотечната колегия от страната и чужбина.

Иновативната библиотечна услуга стартира с подкрепата на Фондация „Глобални Библиотеки България” и се осъществи с усърдието и всеотдайната работа на екип начело с Мануела Енчева, ръководител на краеведския отдел най-голямото библиотечно звено в област Силистра.

Новата електронна услуга на силистренската библиотека помага на хората, прави живота на потребителите по-удобен, решава проблеми и спестява време. Създадени са равни възможности за достъп до информация за здраве и транспорт, по всяко време и от всяка точка на света. Така библиотеката в Силистра става реален участник в културния туризъм, информационния пазар и в икономическото развитие на Силистра, региона и страната. 

Националният форум „Библиотеките днес” 2017 беше организиран от Фондация „Глобални Библиотеки – България” и направи анализ на потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие: качествено образование, добро здраве и благополучие, устойчиви градове и общности, икономически растеж и др.

В София се събраха представители от три континента - на библиотечните среди от цялата страна, евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, специалисти от министерства и държавни агенции, кметове, представители на дипломатически мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електронните услуги.

В своето видео обръщение евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП  Ева Майдел сподели опита си с прилагането на модерни технологии и виртуална реалност в съвременните библиотеки. Тя изрази увереност „в потенциала на българската библиотечна общност да бъде водеща сила при изграждането на дигитална общност”. Като специални гости и лектори участваха ръководители на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ САЩ, на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции и на Финландската библиотечна асоциация.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева  изтъкна важността на библиотеките за присъединяването на българите към глобалното информационно общество: „Министерството на културата ще продължи да подкрепя усилията за промени, касаещи оптимизирането на работата на обществените библиотеки за по-пълното отговаряне на изискванията на съвременния потребител на информация“. Тя връчи престижното отличие „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики” на министерство на културата на Дарън Хорнер - старши ръководител в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ), който определи библиотеките като „двигатели за човешко развитие”.

Председателят на Африканската ФБАИ Джон Цебе информира публиката за ролята на библиотеките за развитието на целия континент. В Африка „библиотеките са местата, където всичко се случва и където всички искат да бъдат видени, че присъстват”. Изпълнителният директор на ФГББ  г-жа Спаска Тарандова представи  темата „Глобална визия за обществените библиотеки“: Библиотеките са не само място за книги, а място за хора, където хората срещат книгите”.

В рамките на форума бяха оповестени резултатите от национално проучване сред библиотеките и общинските администрации, организирано през 2017 г. от Фондация „Глобални библиотеки”. Социологът Ивалина Симеонова сподели проблемите с материалната база и липсата на пространство, както и положителните тенденции – увеличаване на посещаемостта и нарастване броя на доброволците. 

От бюджета за култура за 2017 г. едва 0,35% са били отделени за библиотеките. В бъдеще основните цели са набиране на необходими средства за развитие и модернизация на базата, подобряване на отчетността, оптимизация на библиотечната мрежа и нейното популяризиране чрез социалните платформи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар