сряда, 29 ноември 2017 г.

Представители на властта, на различни социални групи и самодейци в представянето в област Силистра на БГ-председателството на Съвета на ЕС

В рамките на почти два месеца в област Силистра бяха проведени 7 събития – 4 от тях в народни читалища (в Тутракан, Главиница, Алфатар и село Искра), за представяне на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (1.01-30.06.2018), като задачата, поставена от Комуникационната стратегия на Република България, бе изпълнена от Областна администрация Силистра.

Областният управител Ивелин Статев като представител за региона на държавната власт участва в основните събития – в град Дулово, в община Кайнарджа и в село Сребърна, а неговият заместник Стоян Бонев се включи в град Главиница. Във всички събития администрацията бе представена от своя главен секретар Елена Томова, а специалната презентация бе поверена на Йордан Георгиев – експерт „Връзки с обществеността“.

В различните общини местното самоуправление се включи чрез кметове - на общини и на кметства, зам.-кметове или чрез експерти в съответните администрации. В някои от тях стана дума и за местни проекти: в община Дулово - кметът д-р Юксел Ахмед, в община Кайнарджа – главният експерт инж. Бонка Йорданова, в община Тутракан – зам.-кметът Петя Василева, в община Ситово – кметът на село Искра Вилдан Мемиш специално за населеното място, в Главиница – зам.-кметът Сюзан Хасан  и др.

За ефектите в област Силистра от 10-годишното членство на България в ЕС, веднага след което е и първото Българско председателство, говориха на всичките 7 срещи от Ани Караджова и Елена Стоянова от името на Областен информационен център. В две от срещите – в Тутракан и в Алфатар, Васил Тончев от Регионална библиотека „Партений Павлович“ предложи информация за уникален за страната проект – линк на сайта www.libsilistra.bg, където има пълна информация за медицинските и за транспортните услуги на три от общините – Силистра, Дулово и Тутракан, като в разработка е община Кайнарджа, с тенденция да бъде обхванат целият регион.

В повечето от събитията бяха вписани други интересни и важни мероприятия. В Главиница бе представена книгата „Съхранена памет. Спомени на съвременници“, посветена на Крайовската спогодба за нейната 77-а годишнина, както и поетичен рецитал от учители, посветен на България, като тържеството завърши с поднасяне цветя пред паметника на Васил Левски, патрон на училището в града, по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

В Кайнарджа областният управител Ивелин Статев и кметът на общината Любен Сивев откриха възпоменателна плоча за 125-ата година от изграждането на чешма на мястото на подписването на Кючук-кайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи през 1774 г., на който в Туристическия посетителски център – домакин на събитието, бе посветена специална експозиция. Договорът е повод преди 2 години Кайнарджа да стане част от Европейска мрежа „Места на мира“, в която членуват населени места, където също са били сключвани съглашения за прекратяване на военни действия между различни народи.

В деня, в който в София на международен форум бе връчването на сертификата на ЮНЕСКО, определящ досегашния резерват „Сребърна“ за Биосферен парк „Сребърна“ – един от 4-те в България, в едноименния Природо-научен музей бе проведено третото от основните събития в област Силистра за представяне на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По този повод директорът на музея Елена Илиева сподели специална презентация.

Почерпката, осигурена от организаторите, бе изпълнена от ученици в специализираните паралелки на Професионална гимназия по стопанско управление и административни услуги „Атанас Буров“ Силистра, което се вписва в практиката им да стажуват чрез ефективни извънкласни форми. За провеждането на събитието организационна помощ оказаха Община Силистра, Спортно училище „Дръстър“ Силистра, както и ОДК Силистра.

В Алфатар деца от местната Детска градина „Щастливо детство“ показаха уменията си в пресъздаването на песни и танци сред най-малките добруджанци, живеещи в ЕС, при това в компанията на изложба от ОИЦ Силистра с рисунки на деца, връстници на членството на България в ЕС.  Свой поздрав предложиха и самодейци от местното читалище със секретар Ганка Пенчева.

Срещата в ситовското село Искра, където завършиха седемте събития, бе предимно с ученици от местното Основно училище - най-голямото в една от най-малките общини в региона, както и от ПГ по Селско стопанство в село Ситово, и завърши с кратка музикална програма, осигурена от домакините: в нея се представиха с народни песни Тезгюл Юмер – служител в социалната и в образователната сфери, и със съвременни поп изпълнения –тийнейджърката Есра Ерол, ученичка от последния клас на училището, както и четвъртокласници с драматизирана поучителна притча за приятелството.


Няма коментари:

Публикуване на коментар