понеделник, 13 ноември 2017 г.

Руска и българска реч в памет на руския поет и лондонски възпитаник Самуил Маршак

Руска и българска реч в памет на руския поет и лондонски възпитаник Самуил Маршак звуча в зала Диоген Вичев на Регионална библиотека Партений Павлович” Силистра. Проявата, която е първа по рода си от много години насам, бе с участието на деца, изучаващи по два пъти седмично извън учебната програма руски език в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Силистра - техен преподавател е Маргарита Бончева, реализираща инициативата по проекта „Твоят час”. Проявата бе заедно с Руски клуб Силистра.
За отбелязване - още две групи първокласници в същото училище изучават руски език, тъй като са имали възможност да се запознаят с езика на Пушкин като деца в детските градини, когато се  е реализирала програма със съдействието на Движение Русофили. В момента в Силистренска област руски език под различни форми се изучава в 10 училища, вкл. в СУ Васил Левски в Дулово, в СУ Йордан Йовков в село Окорш и другаде.
Както отбеляза сайтът Паралел 44: Географското положение на Силистра е благоприятно за проникване на руската култура в този район на страната в миналото. Градът, заедно с Русе, е свързан и с т.нар. Бунт на офицерите русофили през 1887 г., което на практика е опит за военен преврат в първите години на Третата българска държава (бел. ред.-за него свидетелства плоча с надпис върху сградата на община Силистра).
Според запазени документи в Държавния архив на Силистра руският език като учебен предмет е въведен в Силистра още през 70-те години на по-миналия век, тъй като голяма част от тогавашната местна интелигенция  е учила в руски училища. В Алфатар е направен първият превод на руски език на Ботевата балада „Хаджи Димитър”. 
В Силистра и Тутракан са преведени за пръв път на български език произведения на много руски автори. В Дунавския парк на Силистра има паметник на Лев Толстой, посетил града по време на Кримската война като военен кореспондент. Близо до него е и паметникът на Кап. Мамарчев, кмет на Силистра по време на руското управление на града през 30-те години на 19-ия век. 

В област Силистра има пет военни паметника, свързани с Русия и наблюдавани от генералното консулство на Руската федерация в Русе. Отделно паметник на Суворов в дунавския град. Силистра е побратимена с руския град Ржев - Град на воинската слава”, а Тутракан е побратим с квартал на Санкт Петербург. Руска връзка има и Кайнарджа, тъй като там е историческата Кючук-кайнарджанска чешма, знакова за мирния договор между Руската и Османската империе през 1774 г. На него са посветени и паметниците на руската императрица Екатерина II и на пълководеца граф Ремянчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар