вторник, 28 ноември 2017 г.

В Бабук ще цъфти вишна - символ на дружбата между българи от България и от Украйна

В област Силистра на посещение тази седмица бе делегация от потомци на изселени в Украйна българи от Олшански район в Кировоградска област. Кметът на село Добра, в което живеят близо 800 души "нашенци", Леонид Галицкий води малката делегация, посетила град Алфатар, както и селата Кайнарджа и Бабук, където е имала срещи с представители на местните власти и общности.

В Бабук гостите бяха посрещнати от кмета на селото в присъствието на негови колеги от други населени места. Той им показа местната църква, както и земеделската кооперация. След обиколката на селото гостите изгледаха концертната програма на съставите към читалището и на клуб на инвалида и пенсионера.




Всички гости и посрещналите ги местни първенци засадиха заедно вишнево дърво като символ да сътрудничество и приятелството между бабукчани и техните приятели, родом българи. В състава на делегацията на гостите от Украйна бяха председателят за българо-украинско приятелство в местния парламент Владимир Опря, фермерът от с. Малая Олшанка Александър Сарданов, бизнесменэт от гр. Първомайск и Александър Дмитрюков и пенсионерът Василий Опря.

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна с част от представителите на Кировоградска област. Той подари екземпляр на „Енциклопедия на област Силистра" на жителите на село Добра чрез неговия кмет, който изрази задоволство от посещението в родината на прадедите си. 

На практика гостите връщат визитата на българска група, водена от кмета на община Кайнарджа Любен Сивев, включваща и няколко кметове от различни общини на региона, пътувала до Украйна преди няколко месеца със съдействието на Фондация „Бъдеще 2008“ с председател Ивайло Ангелов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар