вторник, 28 ноември 2017 г.

Ученици от Тулча върнаха визита на гимназисти от Силистра

Ученици от Тулча посетиха Силистра по съвместен проект за партньорство между българско и румънско училище, по който се работи в ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра. Той се нарича „Моят европейски ъгъл до Дунава“  и по него се осъществяват съвместни дейности с румънското училище „Григорий Моисил“ в един от най-големите крайдунавски градове в северната ни съседка, в който някога са живеели много българи, повечето то които преселени през 1940 г. в майката родина България.

Целите на проекта са свързани със създаване на партньорски взаимоотношения между различните общности от крайдунавските градове, запознаване с училищния живот, дейности и ритуали в двете партньорски училища, опознаване на забележителностите на крайдунавските градове.


Между 7 и 10 юни екип от силистренски учители и ученици посети румънското училище, с което започна и работата по  проекта. От 26 до 28 ноември румънски екип от седем ученици и трима учители върна визитата в Силистра. Гостуването им съвпада с патронния празник на гимназията - 25 ноември, проведен с авторски спектакъл в салона на ДТ Силистра. 

С голям интерес са посетени забележителностите на града и района - Художествена галерия, Археологически музей, НАО „Галилео Галилей“, Биосферен парк „Сребърна“, в който се провеждат и международни ученически екоконкурси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар