четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Североизтокът поиска чрез БНТ 2 повече пари за зимно почистване

Зима иде. На практика зимният сезон започна. И пак на мода е севернякът, събиращ сняг и вятър от близки и далечни земи, за да предложи на Североизтока поредното си предизвикателство - студ на кутийки, преспи до шия, затворени пътища, проблеми с отоплението. Достатъчен повод, за да се отвори приказка за отделяните средства за почистване, а, както е известно - "Работата никога не свършва" и "Парите за подоблни дейности никога не стигат".

Назаем от сайта на БНТ2: За пореден път кметове на общини от Североизточна България недоволстват от липсата на достатъчно финансиране от държавата за зимно снегопочистване. На практика държавата плаща по 500 лева за почистване на един километър, което е твърде малко, особено за градовете по поречието на Дунав, където зимите са най-тежки.
Всяка зима общините Силистра, Тутракан и Русе са принудени да заделят хиляди левове от собствените си бюджети, за да се справят с почистването на снега, защото парите от държавата не стигат. Затова настояват правилата при разпределянето на средствата да саразлични и регионите с по-сурови зими да получават повече средства.
Димитър Стефанов – кмет на община Тутракан
„Задължително трябва да се вземат предвид снеговалежите и нека не забравяме навяванията, които се получават особено по поречието на река Дунав. Защото понякога макар и слаб снеговалеж, правят се големи тапи. В община Тутракан има 47 км общински пътища по 500 лв., направете си сметка, това са по-малко от 30 хиляди лева, а ние сме стигали до 100 000 лева.“
За поддръжка на общинските и републикански пътища община Русе получава 430 хиляди лева от държавата, а изразходва средно 775 000. Кметът на града Пламен Стоилов се закани, че за несвършена работа от страна на снегопочистващите фирми отново ще има солени санкции като миналата година.
Пламен Стоилов – кмет на община Русе
„Няма да платя стотинка за несвършена работа в пълен обем. Не може да ми се мине два метра, а да се отчита 8.“
Стоилов предупреди и кметовете на няколко села от региона, че трябва да са готови да се справят сами при бедствена ситуация.
Преди падането на първия сняг са проверени всички автобуси на транспортните фирми. Нарушения не липсват.
Спасимир Димитров – директор на Дирекция „Управление при кризи“ в община Русе
„Констатирани са в интерес на истината в автобусните превози два автобуса, които не са със зимни гуми, и три-четири, които нямат пожарогасители. Изпратени са им писма това нещо да бъде отстранено до края на този месец.“
Наскоро в Областна администрация Силистра със заповед на областния управител Ивелин Статев бе проведено заседание на Областен щаб за работа при зимни условия, за да бъде обсъдена моментната готовност.
Участниците споделиха накратко акцентите от изпратените до областния управител доклади. От тях стана ясно, че в най-общ план всички те имат необходимата организация и готовност – актуализирани списъци и планове, проверена техника и др.
 
От Областно пътно управление заявиха, че имат грижа за 506 линейни километра от републиканската пътна мрежа със 77 машини, повечето от които са готови веднага да влязат в действие, а останалите в момента изпълняват ангажименти към 4 обекта, но до 12 часа могат също да бъдат на разположение. Сред тях са 37 снегорина (от тях 3 са роторни), 20 комбинирани машини и др.
 
Споделено бе изискване за монтиране на указания за отклоняващите маршрути възможно най-скоро преди да бъдат ползвани, за да има ясни ориентири. Ще се търси решение и за проблемите, които се очаква да създават тировете във връзка с почистването на снега.
 
И тази година ще има две санитарни МТЛБ към Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението”  Силистра, които са с единствен ангажимент за помощ при снабдяване с хранителни продукти, превоз на родилки и на хора на диализа. Препоръката на специалистите е непременно при подаване на сигнал за бедствия на хора до тел. 112 да бъдат съобщавани възможно най-точни координати за лесно откриване – спестява се време и енергия.
 
При самостоятелно решаване на проблема се настоява да има повторно обаждане, за да се спести излишно разкарване на тежкотоварна техника. Областният управител препоръча в трудните случаи да бъдат търсени за съдействие представителите на ловните дружинки по места, които познават района и могат да бъдат полезни в намирането на алтернативни пътища.
 
Осигурени са 7 хил. тона пясък и 2 100 тона сол. За подобряване на видимостта и като превантивна мярка против навявания са отстранени 77,5 хил. кв. м. храстовидна растителност.
 
По информация от „Пътперфект-Т“ ЕАД, което е с 4-годишен договор с ОПУ Силистра, както и с протоколи още с общините Алфатар, Силистра, Дулово и Главиница, не достигат средства, за да бъде изцяло решен проблемът в някои от невралгичните пунктове: околовръстният път край Тутракан, в района на „Кълнежа“ преди Айдемир, при обходния път след Богорово, както още между Ситово и Добротица, разклон Стрелково – Средище, около Светослав и др.
 
Във всички общини са обособени места за настаняване на закъсали по пътищата граждани: в община Алфатар, както и в други общини, това са предимно помещения в кметствата, в община Ситово – целево е и ученическото общежитие.
 
От РЗИ Силистра казаха, че са изготвени списъци на родилки с термин „ноември-март“, които ще бъдат актуализирани всеки месец, същото се отнася и за хората на хемодиализа. Болничните заведения в региона имат готовност и са снабдени с отоплителни средства, медицински консумативи и др.
 
Единствено в МБАЛ Дулово има проблем, тъй като отоплението е само на електричество, а заведението разполага със стар агрегат, достатъчен за осигуряване на осветление и за поддържане на работата на някои апарати.
 
В сферата на РУО на МОН е свършена следната работа: направен е анализ на състоянието, извършен е инструктаж на учителите, проверени са техниката, транспортните средства и отоплителните инсталации.
 
От ДАИ допълват, че при проверките са открили проблем с ползването на тахографите от страна на водачите на МПС – било от незнание, било от липса на опит, поради което не залагат т.нар. шайби. Предстои проверки за състоянието на транспортната техника на фирмите с маршрутни разписания.
 
Фирмите с понтони на река Дунав са декларирали, че ще имат грижата да не ги оставят на произвола на евентуален ледоход, каквито случаи има в предишни години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар