вторник, 14 ноември 2017 г.

В Кайнарджа е първото основно събитие за представяне на БГ-председателството на ЕС

На 15 ноември в Туристически посетителски център Кайнарджа предстои първото от трите в област Силистра основни събития (от общо 7 подобни прояви), организирани от Областна администрация Силистра по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на Европа.

Част от него е и откриването на паметна плоча 125 години Кючук-кайнарджанска чешма във връзка с друга европейска инициатива - т.нар. Мрежа на мира, в която членуват места, свързани с международни пактове като мирния между Руската и Османската империи, сключен през 1774 г. 

2017 година е юбилейна, бележеща две важни събития. Едната от тях е 10 години от влизането на Република България в Европейския съюз и на нея е посветена специална презентация, вкл. и най-вече за ефектите от проекти в Крайдунавска Добруджа - дело е на Областен информационен център Силистра. Да припомним, че на 1 януари 2007 година България стана пълноправен член на Евросъюза, а 10 години по-късно се подготвяме за първото си ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018 година – 1 януари – 30 юни. 

По този повод също има предвидена презентация, която разказва за органите, действията и практиката на ЕС. През настоящата година се навършват 60 години от подписване на Римските договори и от създаването на Европейската икономическа общност. 

В Областна администрация Силистра е съставен график за провеждане на всички събития, подчинени на идеята за представяне на БГ-председателството - първото от тях - едно от четирите в областта в народни читалища, вече бе проведено на 1 ноември - в НЧ Христо Ботев - град Главиница. Останалите са, както следва:  на 21 ноември, 14,30 ч. в НЧ „Н. Вапцаров“ Тутракан; на 22 ноември от 10 ч. в НЧ „Й. Йовков“ Алфатар; на 24 ноември от 15 ч. в НЧ „Бачо Киро“ – село Искра.

Продължението на т.нар. основни събития, първото от което е в Кайнарджа, е в този ред: 16 ноември от 13,30 ч. в сградата на община Дулово и на 17 ноември от 14,30 ч. в Природо-научен музей към Биосферен парк „Сребърна“. На практика във всяка от общините в област Силистра има по едно събитие в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар