петък, 17 ноември 2017 г.

В Силистра представят книга за Окорш в деня на св. вмчк Дасий Доростолски

На 20 ноември от 17 ч. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра предстои представяне на книгата на Атанас Сивков „Хроники за село Окорш, Силистренска област, минало, настояще и бъдеще“ (първа част). Името, дадено му през 1942 г., идва от прабългарския копан Окорсис, който в началото на 9-и век е защитавал източната граница на България по река Днепър, и единствен известен представител на прабългарския род Чакарар Първите сведения с наименование на населено място е от 15-16 в. (Рахман ашиклар – Рахман певецът или Рахман играчът).

Инж. Сивков е председател на Туристическо дружество „Черноморски простори“ Варна и е автор на пет книги, преди всичко фокусирани върху туристически обекти в Североизточна България, край морето и в манастирските комплекси. Организатор е на един от най-интересните походи – по крайбрежието на Черно море от Бяла до Варна.

В него неведнъж са участвали и силистренци – представители на СУ „Никола Вапцаров“ и на Туристическо дружество „Дочо Михайлов“. През 2016 г. възпитаникът на ВНВУ „Васил Левски“ Велико Търново и на Военна академия „Г. С Раковски“ София бе сред стожерите и на пътуването до могилата на хан Кубрат в Украйна, където се провеждат големи тържества на българската общност. Роденият в многосъставно в миналото село (6 махали) – част от някогашен „градец“ на границата между Добруджа и Лудогорието, преди време осигури и изложба за „певеца на Добруджа“ Йордан Йовков, която отново бе на разположение в силистренската библиотека.

В рамките на близо 300 страници Сивков е подбрал богата информация в цифри, факти и имена, представяща на практика историята и живота в село Окорш в продължение на дълги векове – от времето на траките (6-2 в. пр. Хр.) и до днес. Селото, в което в най-добрите му години е имало 2 278 души (1975 г.), а днес е с 1 868 души, е нестандартно за нашия район и по отношение на етническия си състав: в него живеят потомци на местни българи, както и на преселници от Северна Добруджа (200 семейства от Башкьой); местни турци и преселници от Родопите; както още наследници на българи от Софийско, Кюстендилско и от други места на родината.

Малцина в Крайдунавскао Добруджа знаят, че село Окорш има и своя песен по текст на Величка Манолова и по музика на Калина Русева. В селото гнездят черни щъркели, заедно с 20-30 гнезда врабчета. Празникът му е на 21 септември, когато е Малка света Богородица. В близост до селото има ж.п. спирка от 1960 г. насам, а от преди това вече са факт ТКЗС (1948), ДЗС (1950), електрификация (1953-1954), общоселска радио уредба (1955), нова училищна сграда (1962), сграда на селсъвета (1966), модерна селска баня (1969) и др.

В селото също има Младежки дом – някога най-голям в селските райони на тогавашния окръг. През 2000 г. с референдум е взето решение за преустройване на старото училище в православен храм, в същия сграден комплекс е и етнографската сбирка. В селото има две действащи джамии. По-старата от тях е на над 200 години и по времето на румънския период е било училище за изучаване на Коран.

Известни са имената на 22-ма кметове от 1878 г. (без румънския период). Най-дългогодишен от тях е Стефан Василев (2003-2015), кмет е бил и Петко Добрев – областен управител на област Силистра (2001-2005, януари-март 2017). В момента селото си има за първенец и първата жена кмет – Емилия Кралева. Любопитно е също, че сред кметовете има и образовани хора, пратени от София.

Село Окорш помни и важни гости като 30-ия султан на Османската империя Махмуд II, нощувал в селото на 9 май 1837 г., което тогава е било част от стратегически пътен възел. В района има и крепост от началото на 9-и век, по която е работено в продължение на десетилетия. Първата учителка след 1940 г. е от Русе – за отбелязване местното средно училище „Йордан Йовков“ издържа на демографския срив вече няколко десетилетия. В селото е имало начално турско училище до 1959 г., както и в продължение на 8 години – до 1966 г. , и т.нар. Зимно практическо училище.

Село Окорш се отличава с богата народностна култура, включително при съхраняване на изворното творчество, за което в книгата има богат илюстративен и информационен материал. След справочника за община Кайнарджа, който наскоро излезе под авторството на Дафинка Станева – ръководител на Туристическия посетителски център в селото, книгата за Окорш е поредното доказателство за живото краеведческо начало в Силистренския край.



Няма коментари:

Публикуване на коментар