петък, 24 ноември 2017 г.

В Двора на кирилицата бюст паметник на Иван Вазов става част от Алея на писателите

Наскоро в Двора на кирилицата в град Плиска – една инициатива на Карен Алексанян, бе сложено началото на нова патриотична идея – създадена бе Алея на писателите от цял свят, пишещи на кирилица. Първият бюст паметник бе на Пейо Яворов – поборник за обединението на България, поет, драматург…Ще бъде спазена и традицията в тържеството да бъде вписана и културна програма, този път изнесена Основно училище „Паисий Хилендарски“ в Плиска.

Втори бюст паметник – на патриарха на българската литература Иван Вазов, който се вписа и като държавник – министър в едно правителствата на Третата българска държава, предстои да бъде открит на 25 ноември. В този ден честваме свети Климент Охридски.

Дой е дело на скулптора Борис Борисов, автор и восъчните фигури на български владетели, които вече се намират в една от залите в крепостта на комплекса. Както пред паметника на Яворов има засадено цвете с пръст от родната му къща в град Чирпан, така и пред бюста на автора на „Под игото“ него ще бъде разпръсната пръст от родната му къща в подбалканския град Сопот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар