неделя, 5 октомври 2014 г.

Новият парламент се очертава разплетен чорап тупнат върху шарена черга


          Най-после нещата си дойдоха на мястото – разнолика България е на път да си избере нов парламент във вид на разплетен чорап, тупнат небрежно върху стара шарена черга. На всичко отгоре с доста нескопосан  вид – правен ту с едно наопаки, ту – с две, тук там е с права плетка, някъде е тип пчелна клетка. А, казват,  чорапите били първите плетени неща на този свят, следователно не се е очаквало да има толкова брак, ама…явно майсторите са за гъби в гората или за риба край реката. На всичко отгоре чергата по краищата е малко поизядена от молците – явно дълго е стояла без нафталин в раклата на баба. А отколе е ясно - проветряване трябва – вятър да духне, за да изпъди гадините. Само преференциалният вот не стига. Освен ако не се окаже, че драстично не е нарушил партийни и лични интереси.
Проблемът е, че както казват някои политолози – големите партии се поизложиха на тези извънредни избори, а никой не може да твърди със сигурност, че „малките“ са пораснали достатъчно, за да играят сигурно за властовия джакпот. Повод за скоростен извод „Хайде на избори отново: я през януари, я през април/май…“, още преди кръчмарят в образа на ЦИК да е наплюнчил калема, за да подпише сметката от авантюрата на 5 октомври.
Току виж обаче някой кривоглед партиец се полакомил да заграби всичко наесен, настоявайки за „2 в 1“ – местен и парламентарен вот заедно. Така може някой да спечели всичко, за сметка на губещите, които да се окажат безбройни, за да има безкрайно много недоволни. Тогава на фона на международното положение и на вътрешните проблеми взривът в Горни Лом ще ни се стори единичен новогодишен фойерверк…

На времето имаше един съветски филм с многозначителното заглавие „Да доживеем до понеделник!“ Възможно е да сме се оказали на заветното място – „на марта в сряда“, т.е. на Куковден или на „Връбница в петък“. Това за финал от речника на улицата, която не припозна водачите си към розовия хоризонт, зад който се крие поредният есенен залез в разгара на циганското лято. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар