понеделник, 13 октомври 2014 г.

Соларен катамаран ще вози туристи по Дунав в района Силистра - Кълъраш?


13/10/2014
      В Силистра се проведе конференция по проект „CleeA – чист достъп в трансграничната зона Кълъраш-Силистра“, съобщиха от пресцентъра на община Силистра. В срещата участваха областният управител Стоян Бонев и заместникът му  Венцислав Маринов; ръководителят на проекта инж. Серджу Николае; председателят на УС на ИКЕМ Илия Левков; управителят на Full Charges България Весела Шаранкова, представителят на БАЕПС Мартин Заимов, изследователят в областта на газовите турбини инж. Даниел Олару и други.
     Кметът д-р Юлиян Найденов се включи в конференцията, посочвайки в  обръщението си към участниците във форума, че местната и държавната власти работят усилено по реализирането на проекти, значими за целия регион. Той отбеляза, че приоритет в дейностите е заложеното в Дунавската стратегия т.нар. изравняване на регионите: „Потенциалните възможности за икономическо развитие, обусловени от разположението на двата крайдунавски града, трябва да бъдат усвоени и аз се надявам, че този проект е само началото на поредица от хубави неща за града в бъдеще време“.
      Ръководителят на проекта инж. Серджу Николае, който представлява и водещия партньор – Национален институт за научни изследвания и развитие по електротехника ICPE-CA - Букурещ, Румъния, подчерта, че транспортните средства могат да бъдат използвани за туристически цели: освен че са икономически изгодни, те са и атрактивни за посетителите.
    Чрез презентация бяха представени различните видове възобновяеми източници на енергия и тяхното приложение в рамките на проектните дейности; ултразвуково устройство за измерване на скоростта на водата; възможностите за повишаване на енергийната ефективност и използването на възстановяеми енергии в района Кълъраш-Силистра.
    Във втората част на конференцията, представители на Индустриален клъстър „Електромобили“ представиха организацията и нейните дейности, след което бе направена демонстрация с електромобил и електрически велосипед, като присъстващите имаха възможност да изпробват превозните средства.
     В проекта са заложени изготвяне на технически проекти на двете пристанища, девет понтонни места и паркинг със соларен навес и зарядни станции за електромобили. Ще бъде разработена и съвместна транспортна стратегия за Кълъраш и Силистра, чрез която да се работи върху подобряване на транспортните връзки между двата града. В момента протича обществена поръчка за закупуване на соларен понтон и катамаран с електрическо задвижване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар