сряда, 15 октомври 2014 г.

Винарската изба в Остров кани отново на трансгранично парти дегустация


Наскоро винарската изба „Остров“, чиято база е на метри от ГКПП Силистра, представи пред румънци и българи, вкл. и кралски особи оттатък Дунава, своята нова „гама“ бели и червени вина. В средата на есента – на 17 и 18 октомври винопроизводителите „островити“ отново канят местни и външни почитатели, за да одобрят лично поредната гама от 8 „вида“, обединени от името „Истрос“ ("Истрия" или "Истър") в рамките на фестивала „Младо вино“, провеждан за трети път. Той е комбиниран с традиционен румънски събор, който ще събере на едно място много занаятчии. Истрия е старото име на Дунав, дадено от траките.
ие провеждаме трансгранична програма на стойност 1 млн. евро, която има за цел да насърчи винарството. В допълнение към тези програми, ние създаваме атмосфера за междукултурно приятелство между Румъния и България, порадикоето на фестивала са поканени творци и самодейци от съседната страна ", каза Оана Белу в интервю за http://www.roportal.ro/. Собственичката на домейна и организатор на събитието, г-жа Белу и нейният съпруг - пианистът  Лучиан Велчу, както и персоналът ще бъдат облечени в костюми на даките и римляните.
В партито ще участват и три силистренски състава: ансамбъл „Ритъм“ заедно с групите за стари градски песни „Ретро“ и „Чар“. Тяхната изява е в събота от 19 часа на територията на винзавода. Същия ден има пресконференция с дегустация, представяне на аромънска музика, на добруджанска сватба по хореография на ансамбъл „Бараганул“. Предния ден в петък веселбата започва с музика на ансамбъл „Борча“, а вечерта е караоке забавата на Ризван Опря.
Най-малко четирима известни румънски изпълнители на поп музика ще веселят участниците в тържеството, замислено в духа на древногръцката епоха и Средновековието, вкл. и чрез създаване на подходяща етнографска обстановка. В тях са вплетени още тракийски елементи и моменти от културата на даките. Във фестивалната програма е посочено също, че презентаторите, сред които водещи блогъри, сомелиери и дугостатори, ще са като „исторически личности от древния Рим“.
По предварителни данни се очакват 1 000 участници от Румъния, България, Италия, Франция, Турция, Израел  и др. страни. Организаторите заявяват: "Добруджа е най-старата земя в Румъния (б.а. - и в България, разбира се), както и най-старите вина и най-старите винарски традиции на страната ни са документирани в целия този регион. Според историческите източници, виното бе представен за първи път в Дакия преди 3 000 години от гърците, когато са пристигнали в Черно море (днес в района на Добруджа). В момента във владението "Остров" има земеделска площ от около 2 000 хектара, с площ от 1 200 дка лозя, 400 хектара овощни градини (кайсия, праскова, ябълка, слива, череша, орех) и дрwhr съоръжения, вкл. инвестиции в оранжерии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар