понеделник, 13 октомври 2014 г.

Поздрави за юбиляра Христо Христов - секретар на филателното дружество в Крайдунавска Добруджа

 

         Своята юбилейна изложба „Живот, отдаден на филателията“ в РГ „Партений Павлович“ в Силистра подреди дългогодишният автор на подобни културни прояви Христо Христов. По този тържестгвен начин той чества 70 години от рождението си, 55 години филателна дейност и 40 години членство в управата на Филателно дружество „Димитър Дончев“, едно от най-активните в страната. Христо Христов е роден на 7 октомври 1944 г. в село Господиново, община Кайнарджа, област Силистра. В продължение на десетилетия е служител на „Български пощи“.
        По време на откриването на изложбата авторът на тържеството бе поздравен от зам. областния управител Младен Минчев, който му връчи поздравителен адрес от името на областния управител Стоян Бонев. В него се казва: „Уважаеми г-н Христов, за пореден път чрез магията на филателното изкуство показвате света пред нас, силистренци, и гостите на града. Юбилейната Ви изложба е подарък за неговите почитатели. Желая Ви здраве и дълголетие, и нека продължи Вашият устрем към филателията, едно необикновено и полезно за обществото хоби, което е едновременно врата, прозорец и огледало на живота ни – многообразен и изпълнен с чудеса.“ Поздрави към юбиляра поднесоха зам. кметът на община Силистра Денка Михайлова, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, както и др. представители на обществеността. 
         Христо Христов е колекционер с най-широки интереси. Във фонда му има марки от сферата на филателията и монети от нумизматиката; притежава карти „максимум“ (максимафилия), банкноти (банистика) и кибрити (филумения), значки (фалеристика), значки с гербове на градове (хералдика). Събира цигарени кутии, фонокарти, плакети, медальони, декоративни чинии и чаши, фланелки с емблеми, медали и почетни знаци.
         В своята дългогодишна дейност Христо Христов е участвал в 53 международни, окръжни/областни/регионални и градски изложби на Филателно дружество „Димитър Дончев – Силистра“ – от първата през 1977 г. до днес. Освен в Силистра е участвал в прояви на други дружества и организации в страната: Пловдив – ЕКСПО (1981, 1983 г.), Бургас, Русе, Благоевград, Габрово, Враца, Монтана, Видин, Разград, Търговище, Димитровград, Дряново, Трявна, Лом и др.
        В продължение на много  години г-н Христов е бил дарител на различни институции и организации от цялата страна, и продължава да извършва благотворителна дейност. В продължение на повече от 50 години Христо Христов е бил сътрудник на различни издания от родната преса и на тема „филателия“ има над 750 публикации. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар