неделя, 19 октомври 2014 г.

Успех след успех за танцов ансамбъл „Ритъм"


       Росен Атанасов, главен худ. р-л на ансамбъл "Ритъм" - Силистра:  „Радвам се, че все повече деца имат желание да танцуват народни танци. Един танцьор се изгражда за много години и продължава да се усъвършенства през целия си живот”.
         Танцов ансамбъл "РИТЪМ" е създаден през 1991г. по инициатива на хореографаи ръководител на състава Росен Атанасов с цел да издирва, изучава и съхранява музикално-танцовия фолклор на България, да го популяризира сред подрастващите и осъществява приемственост между поколенията. Ансамбълът години наред доказват своят професионализъм, изнесъл е множество концерти в страната и пред гости от Европа. Гостувал е в Турция, Румъния, Македония, Англия, Португалия и Италия на остров Сардиния. В настоящия момент ансамбълът се състои от няколко формации:  деца на възраст до 6 години са 60, още толкова - до 10 години, 30 са тийнейджърите, има младежи и възрастни до 70 години. Ансамбълът има клуб за народни хора в две различни нива. Репертоарът е изграден от танци от всички етнографски области в страната и дава възможност на зрителите да се запознаят с богатата музикално-танцова култура на България. Репетициите се провеждат в Народно читалище „Св. св.Кирил и Методий” в кв. „Гагарин”, а с най-малките танцьори - в детските градини. 

Г-н Атанасов, какво трябва да очакват хората, които искат да се запишат при вас?
Трябва да очакват високо качество на обучение. При нас остават само хора, които спазват правилата в нашето читалище.
Има ли нови попълнения?
За наша радост постоянно има нови таланти. Още от детските градини има желаещи. Родителите имат желание да записват децата от втора група, но не са твърде малки още. Рядко правим изключение и вземаме деца от вторите групи – 4 – 5 годишните. От третите групи вече започваме да сформираме групи.
Каква е месечната такса?
Таксата е 12 лв. И с нея подпомагаме издръжката въобще на състава. На те са символични, да имат родителите отговорността да си носят децата редовно на репетиции.
Можем ли да твърдим, че народните танци са на път да изместят фитнеса?
Всяка дейност си има своята ниша. Фитнесът си е фитнес, хората, занимаващи се с народно танцово изкуство имат специфични дадености. Не всеки можем да бъде танцьор или певец. Който обича спорта посещава фитнеса, а който обича народните танци посещава часовете по народни танци.
Колко от вашите танцьори продължават обучението си във висше музикално заведение?
През 2012 и 2013 година имаше, които продължиха обучението си в музикалното училище в Котел, има и завършили в Академията в Пловдив. Болшинството, след като завършат средното си образование, се насочват в други дейности, тъй като не е толкова заплатена работа и младежите учат икономика, бизнес. Професиите, които им носят добри доходи.
Навярно обучението на добрият танцьор трябва да започне от ранна детска възраст?
Това е задължително. Трябва да е много талантлив, за да започне по-късно, но мускулатурата и навиците, ако щете се изграждат още като дете. Ансамбъл „Ритъм” е изнасял множество концерти в страната. През 2007г. ансамбълът участва в „Общобългарски младежки събор- България в сърцето на Каварна”, 2012г. участие в Международния фестивал в Полша. Всяка година и в Международния детския танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”. 2011 г. - участие в първия Международен фолклорен фестивал „Световни фолклорни звезди”. 2012г. е големият успех – голямата награда в предаването „Надиграй ме”. 
В тази връзка каква е формулата за успех?
Формулата за успех на фестивали и конкурси е много труд в залата и себеотдаденост. Един танцьор се изгражда за много години и продължава да се усъвършенства през целия си живот. Не може за няколко месеца или за една, две години да стане танцьор на професионално ниво или на високо художествено ниво.
Малък процент ли са танцьорите, които се отказват?
При нас остават най-сериозните. Тези, които имат огромното желание и волята да се трудят. Който мисли, че за няколко репетиции ще стане танцьор и ще печели големите награди се отказва.
Има ли деца, които имат желание да танцуват, но нямат танцови умения?
Има по-скоро родители, които искат децата им да танцуват, но те нямат умения. Уведомяваме ги да насочат децата си в друга сфера, да не ги наказваме.
Какъв е хорариумът от часове?
Около два часа е една репетиция, минимум два пъти в седмицата. Понякога когато имаме отговорни ангажименти, работим и събота и неделя. 
Народните танци учат децата на исконно българското...
Аз се радвам, че все повече деца имат желание да танцуват народни танци. При нас идват деца от всякакви етноси. Танците, които разучаваме са от всички фолклорни области. Различни форми: камерни, сюжетни, дивертисментни, сюити, за да имаме богат репертоар, и за да сме конвентируеми на културния пазар. 
Вие сте доказан хореограф. Какви са вашите впечатления относно изпълнението на танците и кои танци затрудняват вашите възпитаници? 
Смело мога да кажа, че добруджанските танци са най-трудни, поради сложността на координацията на тялото. 
Как се роди любовта ви към фолклора? 
Като дете се занимавах с много дейности: ходих на плуване, на шах. Веднъж дойде хореографът на ансамбъл „Добруджа”, тогава Симеон Симеонов, и ни убеди да танцуваме народни танци, защото много се пътуваше в чужбина. 
Какво предстои на ансамбъл „Ритъм”? 
Всяка година пътуваме в чужбина. За догодина, за месец юли предвиждаме пътуване до Испания с представителния състав. С по-малките пътуваме в България. В края на месец юни около седмица ще бъдем в Бяла.
Кои са проблемите, които срещате в работата си и получавате ли съдействие от общинското ръководство? 
Всички казват, че основните проблеми са парите. При нас основният проблем е базата и парите. Надявам се да не се събори читалище върху нас, защото таванът е увиснал. Притеснявам се за децата в този смисъл. Сградата е държавна собственост и по закон трябва ние да я стопанисваме, а ние нямаме пари. От общината казват че нямат възможност, това не е наша собственост. И така се получава един порочен кръг и ще търсим начин да си оправим базата. Относно парите за чужбина търсим спонсори и децата си заплащат. Последните години сами се справяме. Да си пожелаем първо да сме здрави и все повече хора да обичат българските народни танци.

                                             


Назаем от Ирена Маркова от Радио "Силистра"

Няма коментари:

Публикуване на коментар