петък, 24 октомври 2014 г.

Интерактори от Силистра с информационна кампания за борбата с полиомиелита по света


В навечерието на световния ден за борба срещу полиомиелита (детския паралич) – 24 октомври, в Силистра десет души членове на Интеракт клуб Силистра с президент Моника Генчева проведоха поредния си проект – информационна кампания. Те раздадоха специален флайер във връзка с участието на най-голямата хуманитарна организация в света – Ротари Интернешинъл, в събирането на средства за имунизации в страните от Третия свят за ликвидиране на болестта и за последствията от детския паралич. Ротари клуб – Силистра е участник в този процес и в предишни години е дарил в специалния фонд солидна сума, събрана от членовете на клуба.
През последните две десетилетия глобалната борба срещу полиомиелита е направила огромни крачки. Вирусът остава ендемичен само в Пакистан, Нигерия и Афганистан. През 2014г. в Афганистан са регистрирани само 12 случая, а в Нигерия има само шест нови случая на болестта. Докато световните здравни власти се опитват да отговорят на епидемията от "Ебола", Пакистан е преминал мрачен момент в усилията си за борба с другата основна глобална здравна криза: борбата срещу полиомиелита. До 20 октомври т.г. там е отчетен 206-ти случай на полиомиелит, което според статистикат е 80% от случаите в целия свят. Това е най-висока скорост на разпространение на болестта през последните десет години в тази страна. Служители се подготвят за потенциално десетки други случаи до края на годината. Пакистански и международни здравни експерти са разтревожени и имат съмнение относно способността на страната да се бори с бъдещи огнища на болестта.
Глобалната инициатива за премахването на детския паралич изпълнява програма, начертана до 2018 г. Фондация Ротари успешно изпълни своята цел за набиране на средства от 35 милиона щатски долара за 2013-2014 година. Това се дължи на упорита работа на приятелите ротарианци през миналата година, но сега трябва да се съсредоточи върху набирането на нови 35 милиона долара за тази ротарианска година.
     Глобалният План за спешни действия в борбата с полио и глобалният План за имунизация за периода 2013-2018 г. има четири цели: откриване и прекъсване на  всяко предаване на полиовируса; укрепване на имунизационните системи и  оттегляне на пероралната полиомиелитна ваксина; пълно ограничаване на полиовируса и удостоверяване, прекъсването на предаването; план за полиомиелит наследството.
      Въпреки много точните планове и разчети, въпреки усилията на много ротарианци и доброволци, въпреки финансовите помoщи, въпреки добрите постижения, желаната цел ликвидиране на болестта все още не е постигната.
За осъществяване на Планът на глобалната имунизация са нужни по 1 милярд долара годишно: Всеки клуб на Дистрикта, да определи минимална цел до 1 000 долара годишно към Полио Плюс; Ангажиране и привежданне на определен процент от средствата от Дистриктния фонд; Всеки участващ Дистрикт ще получи специален сертификат Полио Плюс, подписан от Международния комитет Полио Плюс, признавайки щедростта на Дистрикта. На национално ниво в България в Дистрикт 2482 има комитет с председател Любен Атанасов, паст-дистрикт гуверньор, който организира и кординира българското и ротарианско участие в един дълъг процес, към който е било съпричастно семейството на милиардера Бил Гейтс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар