сряда, 15 октомври 2014 г.

Самоук художник дари картина на кметството в Айдемир


Миналата седмица в  сградата на кметството в село  Айдемир се състоя импровизирана, но трогателна среща разговор на служителите от кметството със самоукия художник Неделчо Вълчев Митев. Повод за вълнуващото събитие бе  желанието на 82-годишния айдемирец да дари своя творба на кметството.
Картината е озаглавена „Една Българка“ и е изложена в сградата на кметството. Всеки гражданин може да й се наслаждава и да припознае себе си или някоя близка, защото тя носи духа и облика на жената до нас.
Родолюбивият жест е пръв по рода си към администрацията на селото, но не е първият в живота на г-н Вълчев или Дельо Мошхалев (Мушалев), както художникът е известен в Айдемир. Творбите му красят домовете на много българи в страната и в Европа, където чрез неговото творческо въображение нашенци отнасят част от паметта на фамилията, родното място и татковината.
Тази любов към красивото, багрите и светлосенките в природата и живописта я има във всяко поколение в рода на дарителя. Творецът е особено горд от факта, че дъщеря му, както и дъщеря й – негова внучка, също рисуват и чрез картините си разнасят красотите на България по света.
В отговор на благородния жест кметът на с. Айдемир инж. Денчо Георгиев връчи на Неделчо Вълчев благодарствен адрес в комплект с почетния знак на Община Силистра с пожелание за дълголетие, за да не угасва пламъкът на таланта и вдъхновението му.
Доскоро село Айдемир бе най-голямото село в страната и макар вече да не е №1 по този показател, може да се каже, че се слави със своите творци в различни области. От aidemir.blogspot.com научаваме за  изкусния коларожелезар Петър Коев. Някога в Айдемир е имало дъскорезница, в която Илия Петков е бил ненадминат майстор. Дърводелецът Божан майсторял чудесни за времето си маси и долапи. Най-точният шивач в селото носел името Пеньо, а като най-добър грънчар се знаело, че е Петър Енев.
В по-ново време е известно името на скулптора Димитър Нуцулов. Бившият кмет на селото Сава Савов, учител по рисуване, е незаменим автор на художествени услуги. Чрез най-новия фестивал „С песните не Георги Жеков“, чието първо издание бе тази година, айдемирци прославят „славея на Добруджа“ в похода си към запазване на омаята на добруджанската песен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар