четвъртък, 16 октомври 2014 г.

1 000 любители на виното дегустират през уикенда новата гама „Истър“/„Истрос“ на винзавода в Остров


На 17 и 18 октомври избата на „Област Остров“ (окръг Констанца) провежда 3-я фестивал „Ново вино“. Вниманието на организаторите е насочено към продължаването на дионисовите традиции, започващи от античността. Очакват се над 1 000 участници от Румъния, също така и от България (предимно от съседния град Силистра), още от Италия, Франция, Турция и Израел.
Оана Белу,
собственик на "Област Остров"
Фестивалът започва с пресконференция, на която ще бъде обявена новата гама от вина на "Област Остров", наречена „Истрос“/„Истър“ по името на река Дунав, дадено от траките. Тази гама вече е в мрежата „Аукан“ и съдържа следните сортове: Мускат Отонел, Фетяска Регала демисек, Мерло poзe, Каберне совиньон, Фетяска Нягра.
През целия ден ще има фолклорна и поп музика: асамблите „Бъръганул“, „Борча“ и „Авила“ (б.а. – този специално представя т.нар. арумънска, т.е. стара румънска музика). Участие вземат и други известни изпълнители от Добруджа – Лиа Лунгу и Марияна Бирика.
На финала на втората вечер покана да се включат в тържествата е отправена и към ансамбъл „Ритъм“, също към групите „Ретро“ и „Чар“ от Силистра. Разбира се, ще има представители и от поп музиката, сред които Антонела Дима и актьорът Разван Опря.
Избата на "област Остров"
Освен от различните видове вина с марка „Остров", участниците ще опитат от традиционни румънски ястия, част от гурме традицията на „Област Остров“: агнешко на шиш; яхния с месо, наричана токитура; пастърма от коза; домашно приготвени наденички.В рамките на събитието ще има и тържище за традиционни румънски продукти, дело на много занаятчии. Да припомним, че към винзавода има и действащ „Музей на съвременното изкуство и археология“.
Участниците в празника, ще бъдат облечени с румънски народни носии и като даки, включително служителите, както и собственичката на винзавода и домакин на събитието Оана Белу със съпруга си  Лучиан Велчу, известен артист и пианист
В събитието ще се представи актьорът и художник Разван Опря. Участие взема и журналистът Траян Бъдулеску, консултант по туризма в „Innovation Travel. Фестивалът ще завърши с вечеря, придружена от спектакъл и караоке конкурс. Сред гостите са включени принц Паул и принцеса Лиа; г-н Мариян Нягу, директор на Музей „Долен Дунав“ от град Кълъраш; г-н Разван Чиука, директор на „Музей на виното“ при „Област Остров“, сомелиерите Мариян Тимофте и Джордже Игнат, както и др. видни личности. 
 „Област Остров“ е разположена по горната тераса на десния бряг на река Дунав, намираща се на югозапад в окръг Констанца. Хълмистото изложение и блясъкът на Дунав създава много добри условия за развитие на лозарството, необходими за гроздето да достигне пълна зрялост и да отговаря на всички свойства, необходими за получаването на висококачествено вино. Сегашните собственици успяха да доведат лозята и технологията на винопроизводството до европейски стандарти.
В съседна Румъния най-старите традиции за правене на вино са в тамошната част на Добруджа. Сигурни исторически източници показват, че то е било внесено за първи път преди 3 000 години в някогашна Дакия от гърци, пристигнали на бреговете на Черно море в областта на днешна Добруджа.
През 2014 година „Област Остров“ отчита грозде с много добри качества, въпреки лошото време през сезона, съпътстван с градушки и проливни дъждове. Прибраната реколта е около 6 000 тона от червените сортове, Мускат отонел, Шардоне и Фетяска нягра. За 2013 година „Област Остров“ отчете оборот от 27,088.437.33 румънски леи на базата на продадени 4,204,366.50 литра вино.
      Какво казва за проявата и за винзадвода г-жа Оана Белу като негов инициатор и собственик на "Област Остров": „Фестивалът „Ново вино“ има интернационален характер, привличащ все повече участници от различни страни. В Област Остров“ сме свикнали с публичната любителска програма на виното, посветена на най-благородната напитка. 
Радваме се на растящия интерес към нашето вино от страна на България, където се цени румънското вино. Провеждаме трансгранична програма на стойност 1 млн. евро, целяща да насърчи производителите на вино. Освен това с нея създаваме междукултурна атмосфера на приятелство между Румъния и България.
На този фестивал имаме фолклорни изпълнители и любители на виното от нашата съседка – Република България. В „Област Остров“ създаваме вино, така както са го правили нашите предци! Наследството, оставено от тях, се простира на 1 300 хектара! Избрахме да запазим и да пренесем и по-нататък духа на виното в началото на празниците в чест на бог Дионис!
Ние ценим традициите, но също така и иновациите във винопроизводството с модерно оборудване и съвременни технологии, запазващи ценните качества на гроздето. Така възникват вината от нашата гама, от която можеш да вземеш със себе си навсякъде, където те отведе съдбата! Колекцията за из път съдържа резерви от „Област Остров“ - древна, автентична и изпълнена с духа на Дионис.“ 
В горещ августовски следобед това лято бе дегустацията на пет вида бели и червени вина от новата гама „Наяда“, също производство на "Област  Остров", в която участваха както румънци, така и българи от Силистра. За да докажат заедно в атмосфера на приятелство и съвместна забава, че "Във виното е истината", максима, осъзната от стари времена и останала актуална и до днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар