сряда, 1 октомври 2014 г.

600 поклонници отново в Силистра заради чудните съвети на равина Елиезер Папо

      
Назаем от 
Art Development1.10.2014 година 600 поклонници от цял свят посетиха гроба на Елиезер Папо в град Силистра. За 11-и път се провежда поклонението пред равина светец
В Силистра поклонниците на равина Папо 
преговарят чудните му съвети

         По в. 24 часа"/2012 г.
     Те са поредните поклонници на равина Елиезер Папо, един от 12-те най-почитани еврейски светци. През далечната 1828 г. той спасява населението на Силистра от чума, изграждайки карантинен пояс около крепостта. Еврейската нова година Рош Ашана се състои от 353 дни и в нея има 50 съботи, т.е. шабата, изпълнен с много религиозни ритуали. 
     ...В първите години до Силистра са идвали само по 50 ортодоксални евреи. В близост до гроба на светеца са построени молитвени сгради. Вкл. и т.нар. микве, където става ритуалното измиване с вода, събирана от дъждовете в специални съоръжения. После всяка година започват да прииждат по 200-300 вярващи. През 2011 г. са били 1 200, приблизително колкото и за вчерашния празник.
       София, Варна и Букурещ са летищата, през които дестинации долитат вярващите. После наемат автобуси, микробуси и таксита, за да се придвижат до най-североизточната българска точка на границата ни с Румъния. 

       За евреите от цял свят сред най-големите ценности са мислите, завещани от светеца равин Елиезер Папо. Те са написани от него преди близо 200 години в Силистра и са публикувани в книгата му „Чудни съвети".
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар