неделя, 26 октомври 2014 г.

На Димитровден областният управител на Силистра участва в тържественото заседание на община Ситово и уважи църковния празник в Калипетрово




26/10/2014

          Областният управител на област Силистра г-н Стоян Бонев и заместник областният управител Венцислав Маринов уважиха поканата за участие в празничната литургия на православен храм „Св. Димитър“ в село Калипетрово, както и на местните органи за самоуправление  във връзка с тържественото заседание на Общинския съвет в Ситово. 
        Г-н Бонев поднесе от името на държавната власт своя поздрав към участниците в традиционната за празника православна проява, в която участва Негово Високопреосвещенство Амвросий, митрополит на Доростолска епархия. Той връчи поздравителен адрес до църковните отци и миряните, както и до църковното настоятелство в лицето на отец Добри Чаков. 
          Заедно с митрополита служиха повече от десет отци, включително от чужбина. Храмът в Калипетрово е сред най-старите в област Силистра и на негова територия са аранжирани уникални за областта минипараклиси, представящи 12-те най-големи църковни празници от календара на православните християни. Настоятелството на храма подготви курбан за здраве за над 300 миряни, участници в димитровденския празник.
          В общо 6 населени места на територията на Доростолска епархия, в частност в област Силистра, празникът Димитровден бе честван в местните храмове, носещи името на Солунския Чудотворец. На практика в много от тези населени места на този ден е и сборът на селото – най-големият празник в народния календар на българите. За пореден път в своята 36-годишна история на център на община в село Ситово бе проведен празникът на общината. Местният храм също носи името на великомъченик Димитър.
       Сред най-новите традиции на общината е провеждането на тържествени заседания на Общински съвет Ситово, свикан от председателя й Моазес Мехмед. На нея своите поздравителни слова поднесоха кметът инж. Николай Неделчев, който бе утвърден за почетен гражданин на общината, областният управител Стоян Бонев, председателят на ОбС – Силистра д-р Мария Димитрова, председателят на Строителната камара в Силистра инж. Димо Мирчев и инж. Цанка Атанасова, управител на строителна фирма в крайдунавския град, Вяра Емилова, председател на Областния съвет на БСП, и др. В тържеството участва и Златка Питакова, председател на ОбС – Алфатар.
         В присъствието на видните гости 13 заслужили жители на общината получиха различни награди по предложение на комисията по символиката и с решението на съветниците: „За граждански принос“, „За съществен принос в издигането на духовното  развитие в общината“, „За дарителска дейност“, „За заслуги в областта на спорта“ и „За проява на старание, търпение  и човечност при изпълнение на служебните задължения“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар