неделя, 19 октомври 2014 г.

Сватбен танцов дуел в дегустационно парти във винзавод „Остров”



  
         На стотина метри от границата с България на територията на винзавода „Остров” в Румъния завърши двудневното дегустационно парти, организирано за представяне на нова гама от 8 вида вина, произведени в най-голяма изба в българската и в румънската части на етнографската област Добруджа. Достатъчен повод, за да бъде показана в цялата й неповторимост добруджанската сватба през традициите на българите и на румънските им съседи. Прелестта им преминава през оригиналните хореографии на ансамблите „Бараганул” от град Слобозия в съседна Румъния и на силистренския ансамбъл „Ритъм” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”.
Заедно с изпълнителите на стари градски песни Вокална група „Ретро”, водени от музиканта Никола Касабов, възпитаниците на главния художествен ръководител Росена Атанасов веселиха публиката в събота вечерта в присъствието на собственичката на завода Оана Белу и на нейния съпруг пианистът Лучиян Велчу, пременени в традиционни за общността си народни носии. В последния момент от участие в концерта се отказа предварително обявената в програмата вокална група „Чар” от Силистра.
 Десетки силистренци се възползваха от поканата да се включат в партито, в което трябваше да дойдат поне хиляда души от различни страни, вкл. от Израел и Турция, но дъждът през последните дни осуети в някаква степен мега намеренията на организаторите. Въпреки това дегустацията, допълнена с богата музикално-артистична програма, се превърна в едно от най-големите културно-забавни събития в трансграничния регион през последните няколко месеца.

Освен от различните видове вина с марка „Остров", участниците опитаха традиционни румънски ястия, част от местната  гурме традиция - агнешко на шиш; яхния с месо, наричана токитура; пастърма от коза и домашно приготвени наденички с боб и зеле. Част от публиката намери време да посети и действащия към завода „Музей на съвременното изкуство и археология“. В него са събрани материали от провеждания всяка година т.нар. летен лагер за изработка на скулптори, съчетан с разкопки в руините на 4 цивилизации, останали по нашите земи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар